ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Mikael Vilenius: Köp börsens bästa köpare

Under 2000-talet har det varit en lönsam strategi att köpa aktier i svenska industribolag som förvärvat ofta och mycket.
Di har hittat sex bolag med perfekt kravprofil.

I industrin stod alla stjärnor rätt för förvärv och fusioner i fjol och ledningarna lade upp rekordmycket, totalt 557 miljarder dollar eller 4 700 miljarder kronor, på förvärv enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

I förra veckan blev det tydligt att de är på jakt efter mer, större och mer spektakulära affärer när det amerikanska industrikonglomeratet Honeywell sa att det vill köpa USA-kollegan United Technologies för över 860 miljarder kronor. Går affären igenom, ledningen för United Technologies har föga förvånande satt sig på tvären, skulle det vara den nionde största alla kategorier de senaste 20 åren.

Och havererar den lär det komma fler. För det har inte blivit lättare att växa på egen hand, snarare tvärtom. Överetablerade branscher behöver konsolideras, särskilt i Kina. Pressen ökar på ledningarna att fortsätta jaga skalfördelar, sänka kostnader eller förvärva ny teknik de själva underlåtit att investera i. Hos många vd:ar och styrelser finns det också ett starkt självförtroende efter den långa börsuppgången och placerare som applåderat tidigare förvärv. Kapital saknas inte heller efter bolagens stora kassaflödesfokus och de med stabila finanser kan fortsätta låna rekordbilligt.

Förvärvshysterin bland Stockholmsbörsens industribolag har ännu inte nått samma höjder. Di har sammanställt alla förvärv de mest köpglada har redovisat i sina kassaflödesanalyser sedan 2000. I fjol köpte de 15 bolagen i vårt urval för 16 miljarder kronor. I de siffrorna ingår Volvos köp av 45 procent i det kinesiska samriskbolaget Dongfeng för 7 miljarder kronor, men inte fjolårets största affär, Trelleborgs 11-miljardersförvärv av det tjeckiska industri-, jordbruks- och specialdäcksföretaget CGS som förväntas bli godkänd först under 2016. Räknar vi in den i 2015 års siffror har vi ändå en förvärvspuckel. Det är oroväckande.

Historiskt har förvärven osvikligt signalerat sämre tider. Det gjorde de vid millennieskiftet, inför finanskrisen 2008–2009 och den europeiska skuldkrisen 2012. Det är lätt hänt. Efter långa vinst- och kursuppgångar är självförtroendet, framtidsutsikterna och optimismen om synergier normalt på topp samtidigt som bolagen har samlat på sig kapital som brinner i fickan. Att växa är roligare än att skära i kostnader och ger vd:n mer makt, lön och anställda under sig, eller så vill en framgångsrik vd kanske ta nästa stora steg. Resultatet är större och dyrare och kanske mer svårintegrerade förvärv.

Men många gör det bra, håller sig vid sin läst och köper hellre smått och ofta än stort och sällan. Aktierna i samtliga förvärvare i vår sammanställning har under 2000-talet gett en högre totalavkastning, kurstillväxt plus återinvesterade utdelningar, än Stockholmsbörsen enligt SIXRX-indexet. Alla utom Volvo, Sandvik och Gunnebo har också gjort det bättre än genomsnittsaktien. Allra bäst har det varit att investera Hexpol, Nibe och Hexagon där huvudägaren Melker Schörling är en erkänd förvärvsentusiast.

Di har ställt tre frågor för att hitta de bästa förvärvarna.

 

Är bolaget en van storköpare?

Träning ger färdighet. Det gäller såväl i att hitta objekt, övertala säljarna att släppa taget om sin juvel, inte betala överpris, uppskatta synergier och utveckla processer för att integrera de köpta verksamheterna. Att bolaget har förvärvat mycket är en fördel. Men att göra det kontinuerligt är bättre än att ha gjort några jätteaffärer.

Flitigaste köpare är Assa Abloy. Dörrlösningsbolaget har under 14 av de senaste 16 åren köpt för mer än 2 procent av börsvärdet när året började. Nibe och Hexagon har gjort det under tolv år och Trelleborg under elva år. De borde också veta vad de gör. Av bolagen med kortare börshistoria är Hexpol och Systemair även väl uppvärmda inför kommande förvärv.

Varning för Atlas Copco, Sandvik och Volvo som bara slagit till med betydande köp vart tredje år och historiskt gjort en hel del misslyckade affärer.

 

Förtjänar bolagen att förvärva?

Det ska mycket till att neka dem som har bevisat att de kan skapa aktieägarvärde att förvärva. Alla bolagen med högst totalavkastning hör självklart hit. Av topplistan ser vi att fem av de sex toppnamnen är mindre bolag och Hexagon var det för tio år sedan. De har lättare att hitta objekt som gör skillnad för dem. Hur aktien går säger inte allt. Även de som har visat att de både kan köpa och vara lönsamma bör få förvärva utan att aktieägarna gnyr. Däremot är förvärv sällan ett botemedel mot svag lönsamhet.

Innan Volvo och Gunnebo varaktigt har lärt sig att avkasta aktieägarnas egna kapital bättre förtjänar de inte placerarnas förtroende att förvärva. För Systemair och Sandvik är kursutvecklingen stötestenen. Vi ger dem också underkänt tills aktierna visar bättre takter.

 

Finns pengar eller en högt värderad aktie att betala med?

De flesta har balansräkningar som tål mer skuld. Hexpol har till och med en nettokassa. SKF och Sandvik, som har nästan lika stor nettoskuld som eget kapital, går det däremot att sätta frågetecken för.

Alfa Lavals skuld är inte alarmerande hög, men i kombination med att aktiens värdering är relativt låg och aktieägarna sannolikt inte vill se sina innehav utspädda ger vi omdömet nej. För alla andra svarar vi ja.

Sammanfattningsvis finns det sex bolag som får ja på alla tre frågorna. Det är Hexpol, Nibe, Hexagon, Itab, Trelleborg och Assa Abloy. De här bolagen vill vi ska fortsätta att göra det som de gör bäst – att förvärva bolag.

Med bara en plump hittar vi Beijer Ref, Fagerhult, Atlas Copco, Alfa Laval och Systemair. För dem är informationskraven på att köpa rätt objekt högre.

Ska däremot Volvo, Sandvik, SKF och Gunnebo handla måste det vara en klockren affär. Men det är förvärv sällan.

Tyck till