ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magdalena Andersson: Vi klarar kostnaderna

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl/TT
Migrationsverkets begäran om 28 miljarder extra i år och 32 miljarder nästa år pressar regeringen. Men finansministern säger sig redan ha vidtagit åtgärder för att klara utgiftstaket.

När regeringen la fram höstbudgeten i fjol utgick man från den prognos över flyktingströmmen som Migrationsverket lämnade i juli samma år. Då räknande myndigheten med att 74 000 asylsökande skulle ta sig till Sverige under 2015, men det visade sig ganska snabbt efter att regeringens budget presenterats vara en grov felbedömning. Som mest kom det under hösten över 10.000 asylsökande i veckan och när året var slut hade 163.000 kommit till Sverige.

Det gör att Migrationsverket nu tvingats konstatera att myndighetens verksamhet är ”mycket underfinansierad”, det har nyhetsbyrån TT rapporterat på onsdagen. Totalt begär man 28,4 miljarder extra för i år och 32 miljarder nästa år, alltså drygt 60 miljarder extra på två år.

”Det här är väl känd materia för oss. Sedan får vi de facto hantera det i vårdändringsbudgeten och det har vi tagit höjd för”, säger finansminister Magdalena Andersson till Di.

För henne och regeringen har det varit viktigt att klara utgiftstaken och ett intensivt arbete har pågått på departementet för att skära i olika kostnader.

”Vi har vidtagit åtgärder för att klara utgiftstaken”, säger Magdalena Andersson.

Migrationsverkets nya begäran bygger på att det kommer 100.000 asylsökande till Sverige i år, men med tanke på den stora flyktingströmmen till Grekland kan siffrorna mycket väl komma att revideras upp. Hur en sådan situation ska hanteras finns det delade meningar om i regeringen. Miljöpartiet kräver att åtgärder vidtas för att öka kapaciteten i mottagandet, medan Magdalena Andersson tidigare sagt sig vara beredd att ytterligare strama åt regelverket så att färre ska komma till Sverige. Det är uttalanden som skapat stor irritation i MP-leden, och nu är finansministern mer försiktig om hur regeringen ska hantera en ökad flyktingström.

”Det får finnas en beredskap för det. Men om man tittar på hur det ser ut nu tycks ju de åtgärder som regeringen vidtog när det var så många som sökte asyl i Sverige ha haft effekt”, säger hon. 

Tyck till