ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: Trump är det andra Amerika

  • Chris Christie stod bakom Donald Trump under segertalet i natt. Foto: AP
Under natten till idag började Donald Trump att förvandlas till en seriös presidentkandidat. Han tonade ned sin retorik rejält. Han talade om att ena partiet, att förhandla. Och en meter bakom honom stod under hela hans segertal, när det visade sig att han vunnit sex stater och var på god väg att fortsätta segertåget, Chris Christie.

Det var i fredags som guvernören i New Jersey, som tidigare själv kandiderade, ställde sig bakom Trump. Det väckte en del starka känslor i partiet, hos exempelvis chefen för Hewlett Packard Meg Whitman, som stöttade Christies presidentkampanj.

Christe, som styrt en traditionellt demokratisk stat sedan 2010, och betraktas som balanserad i sina åsikter, kommer att bli ovärderlig för Trump. Han är allt som Trump inte är, han har kontakterna och erfarenheten. Det är inte otroligt att han kommer att få en framträdande plats i Trumps regering om han får chansen att bilda en. Alternativt kan han bli vice president.

 

Christe säger att Trump kommer att skriva ett nytt kapitel i amerikansk politik. Det är sant. USA har visserligen sett populistiska miljardärer förr i presidentkampanjer. Men i år kan bli första gången som en av dem når ända fram.

 

Europa skulle bli besviket om Trump blev USA:s president. Dels därför att många av goda skäl oroar sig för hur han skulle agera, framför allt när det gäller frihandel, invandring och säkerhetsfrågor. Han betraktas, till skillnad från den erfarna demokratiska kandidaten Hillary Clinton, som oförutsägbar, vilket skapar oro i hela världen.

 

Men Europa skulle också bli besviket om Donald Trump vinner därför att han representerar det Amerika som Europa inte gillar och helst inte vill se.

Han delar de konservativa värderingar majoriteten av amerikanerna står för: man ska klara sig själv, vara framgångsrik, ha rätt att bära vapen, vara emot abort, och kristen. Det är bara på den sista punkten han varit mindre tydlig än amerikanska, framförallt republikanska, politiker brukar vara.

 

Många har sagt att Hillary Clintons bästa chans att bli president är om hon ställs mot Trump. Att dagens resultat är ett drömscenario. Det kan fortfarande vara sant, och det är det som gör att hans republikanska utmanare (Cruz och Rubio) ännu inte har gett upp. Partiets centralorganisation vill hellre ha någon av dem, helst Rubio som anses ha bäst chans mot Clinton. En färsk enkät från CNN visar också att om de ställdes mot varandra idag skulle Clinton få 52 procent av de registrerade rösterna och Trump 44 procent.  Det är ändå långt mer än någon kunde ana att Trump skulle kunna nå för bara ett halvår sedan.

Men det senaste året har alla analytiker lärt sig att saker och ting inte längre är som de ser ut att vara. Donald Trump är ingen anomali. Men han representerar inte den demokratiska östkustamerikanen som Europa älskar. 

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till