ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Jan Glevén: Vändning för Elekta dröjer

Problemen för cancervårdsföretaget Elekta håller i sig och en vändning ser ut att dröja. Den nygamle vd:n Tomas Puusepps comeback har hittills inte fått önskad effekt.

I den senaste rapporten för det tredje kvartalet bommar Elekta marknadens prognoser stort. Marknaden hade efter förra rapporten sett fram emot förbättringar och att svackan under förra året då Niklas Savander var vd nu var ett minne blott.

Så blev det inte. Istället var utfallet betydligt sämre än väntat. Varken försäljning eller resultat stod upp mot förväntningarna. Omsättningen minskade i det här kvartalet med 6 procent, där marknaden väntat sig en ökning. Den största besvikelsen var annars orderingången som minskade med 15 procent. Här låg förväntningarna på en ökning med 12 procent. Oroande är även att bolaget tog kundförluster på tillväxtmarknader.

Försäljningen på bolagets huvudmarknad Europa sviker. Försäljningen av ett nytt strålkirurgisystem, Gamma Knife Icon, har inte riktigt kommit igång. Under detta räkenskapsår har orderingången för strålkniven minskat med 56 procent.

Ett av få positiva inslag i rapporten var annars att bolaget ser möjlighet till större besparingar än vad som tidigare sagts. Dessa väntas dock bli synlig först under kommande verksamhetsår.

Det är lätt att förstå marknadens reaktion på börsen, där aktien faller handlöst. Hoppet om en snabb vändning känns avlägsen. Det står nu klart då Elekta valt att sänka sin prognos för helåret 2016. Elekta är i en omställningsfas vilket blir allt mer tydligt.

Elekta lär få öka tempot rejält för att kunna nå upp till den långsiktiga målsättningen om nå en tillväxt på 10 procent. På medellång sikt är målsättningen att nå 3-5 procents tillväxt. Nya linjäracceleratorer är på utrullning.

Det är rimligt att tro att det kommer att ske förändringar i Elekta framöver. Det behövs för att kunna ta upp kampen mot värsta konkurrenten Varian som vunnit framgångar på senare år. Det här skedde senast i höstas då Varian knep en stororder från Karolinska Sjukhuset – mitt framför näsan på sin svenska konkurrent.

Tyck till