ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fed: Lönetillväxten har fått fart

  • Janet Yellen, ordförande för amerikanska centralbanken. Foto: TT

Ekonomin fortsätter att expandera försiktigt men lönetillväxten har fått fart enligt den amerikanska centralbankens senaste konjunkturrapport.

Den amerikanska ekonomin fortsatte att växa i stora delar av landet enligt centralbanken Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen svensk tid. Rapporten bygger på information som samlats in från början av januari till den 22 februari i år.

I hälften av de 12 distrikten beskrivs tillväxten som ”modest” eller ”moderat”. Det är något färre än i den senaste rapporten som publicerades i januari i år. Situationen på arbetsmarknaden förbättrades också generellt under perioden. Lönetillväxten var generellt positiv men ”varierade kraftigt” enligt rapporten.

I sju av distrikten noterades positivt lönetillväxt för högutbildade medan fem såg positiva signaler inom yrken med lägre kvalifikationskrav. På östkusten och i mitten av landet uppgav svarande att det börjat bli svårt att få tag i kvalificerade personer att anställa.

Hushållens konsumtion ökade i de flesta av distrikten, liksom kreditgivningen. Försäljningen av bostäder steg i alla distrikt utom två, där vanliga säsongsmönster förklarar en försiktig nedgång. Turismen tycks ha fått rejäl fart. Ibland annat delstaten South Dakota beskrivs försäljningen kopplad till turister som ”enorm”.

Tillverknings- och energiindustrierna fortsätter att vara landets sorgebarn. Medan förväntningarna på tillväxten i tillverkningsindustrin var positiva på flera håll var utvecklingen oförändrad i de flesta av distrikten medan flera rapporterade lägre tillväxt än tidigare. Energisektorn fortsatte att krympa precis som i januarirapporten medan fler jobb försvann.

Värt att notera är att oron kring aktiemarknaderna och världskonjunkturen omnämns flera gånger i rapporten. Ibland annat Chicago tycks volatiliteten på de finansiella marknaderna ha gjort hushållen mer försiktiga än på andra håll i landet. Det regionala kontoret varnade också för att oro för den globala tillväxten har börjat påverka aktiemarknader och de finansiella marknaderna generellt.

Fed-kontoret i Dallas höjde också ett finger för att volatilitet på marknaden tillsammans med osäkerhet kring penningpolitiken har lett till frågetecken kring tillväxten under 2016.

Federal Reserve håller nästa penningpolitiska möte om två veckor. Sedan höjningen i december har tonen däremot varit betydligt mer försiktig och de flesta bedömare tror att centralbankschefen Janet Yellen kommer att vänta med ytterligare höjningar.

Sannolikheten att centralbanken väljer att höja räntan i mars är i nuläget närmast obefintlig. Enligt CME Group, som beräknar marknadens förväntningar på framtida häjningar baserat på handeln med terminskontrakt baserade på Feds ränta, lugger förväntingarna på en höjning vid novembermötet i år på 50 procent. Först i december tror en majoritet att Yellen kan tänkas röra räntan igen.

Strax efter att rapporten släppts steg både storbolagsindexet S&P 500 och Nasdaq Composite försiktigt med drygt 0,3 procent vardera på New York-börsen.

Tyck till