ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Deutsche Bank kapar bonusar

Den tyska storbanken Deutsche Bank sänker bonusutbetalningarna med 15 procent för 2015, till totalt 2,3 miljarder euro motsvarande cirka 21 miljarder kronor. För de anställda inom Deutsches investmentbankenhet kan sänkningen bli större än så.

Det rapporterar tyska Handelsblatt på onsdagen.

Vd John Cryan har tidigare flaggat för att gångna tiders bonusnivåer inte längre är realistiska.

"Jag tycker att bankanställda har för mycket betalt. Många som arbetar i sektorn anser att de ska ha betalt som entrepenörer, när allt de gör är att visa sig på jobbet och erhålla en fast lön, pension och sjukförsäkring för att leka med andras pengar", sade han vid en presskonferens i slutet av fjolåret.

Deutsche Bank har tidigare sänkt de totala bonusbetalningarna från 4,8 miljarder euro 2009, då banken hade omkring 100.000 anställda, till 2,7 miljarder 2014. Nu är det alltså dags för ännu en minskning.

Den senaste åtgärden lär bli populär bland aktieägare, men beslutet är inte självklart. Banken genomför en massiv omstrukturering, som riskerar att leda till att närmare 15.000 anställda förlorar sina jobb och att arbetsmoralen får sig en törn, varnar tidningen.

"Å ena sidan är bonusnedskärningarna nödvändiga, mot bakgrund av att banken förlorade 6,8 miljarder euro 2015 och inte har gett någon utdelning till ägarna på två år. Å andra sidan måste John Cryan vidta åtgärder för att inte förlora nyckelmedarbetare", skriver Handelsblatt.

Tyck till