ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Därför får Ingves svårt att lägga i backen

  • Stefan Ingves, chef för Riksbanken. Foto: Marcus Ericsson / TT
Hushållens höga skuldsättning riskerar att göra det svårt för Riksbanken oavsett hur starkt ekonomin går. Samtidigt varnar en ny rapport för att det har blivit svårare att få upp inflationen sedan finanskrisen.

Inflationsöverraskningen i januari var ett välkommet besked för riksbankschefen Stefan Ingves. Med inflationstakt på 0,8 procent bräcktes till och med Riksbankens förväntningar. Även om det håller i sig betyder det däremot inte att Riksbanken kommer att kunna lätta på den penningpolitiska gasen enligt analyshuset Gavekal.

I en analys som publicerades på onsdagen jämfört utvecklingen i Sverige sedan finanskrisen 2008 med andra västerländska ekonomier där hushållens skuldsättning ökat snabbt åren innan finanskrisen och räntorna hölls låga för att underlätta reduceringen av skulderna.

”Svenskarna stannade knappt för att hämta andan 2008 innan de fortsatte att skuldsätta sig, framför allt genom bolån”, skriver analytikern.

Det är också de svenska hushållens skulder som kommer göra det svårt för Riksbanken att höja räntan på sikt. Med en skuldtjänstkvot på 11 procent ligger Sverige i toppen av ligan. I Tyskland och Spanien är motsvarande siffror 6,5 respektive 7 procent.

”Det här är essensen av fällan som negativa räntor kan gillra. Det kanske hjälper till att stimulera tillväxt men i slutändan är ekonomin svagare. Sveriges Riksbank är inte sugna på att trigga en recession genom att höja räntorna”, skriver Gavekal.

”Det är svårt att säga när uppgången kommer att ta slut men när den gör det kommer det definitivt inte att bli vackert.”

Samtidigt som KPI överraskade positivt visar inflationsförväntningarna en dystrare bild. I SKOP:s och Prosperas senaste mätningar sjönk både företagens och penningmarknadens förväntningar på inflationstakten de kommande åren.

Det skulle kunna tas som ett tecken på att det i dag är svårare att få fart på inflationen än innan finanskrisen enligt en studie som publicerades av den amerikanska centralbanken Federal Reserve i februari. Forskarna tar avstamp i att flera länder, däribland Sverige, skulle kunna befinna sig nära eller vid det som benämns som den effektiva nedre gränsen för styrräntan.

När räntorna är låga är det svårare för centralbankerna att möta en konjunkturnedgång och stimulera ekonomin. Tillsammans med en insikt om att centralbanken är beredd att låta räntan falla djupt betyder det att företag justerar ner sina förväntningar på framtida kostnader och priser. På samma sätt justeras förväntningarna på reallönerna ner, vilket påverkar hushållens konsumtionsmönster och fungerar som ytterligare ett sänke på inflationen.

”Vår modell är ett varnande exempel för beslutsfattare: att nå inflationsmålet kan ha blivit svårare nu än innan den stora recessionen”, skriver ekonomerna.

I Sverige har den fortsatt låga inflationen fått en del bedömare att ifrågasätta inflationsmålet, inte minst om det är för högt ställt i en tid när framför allt låga energipriser fortsätter att pressa ned inflationen. Ekonomerna förespråkar i stället ett helt omvänt recept – ett höjt inflationsmål för att stimulera förväntningarna.

Tyck till