ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Citi: Sluta leta börsmonster

Marknadens aktörer letar efter monster överallt. När de inte dyker upp kommer oron att släppa och börsen kan vända upp. Det säger Tobias Levkovich, amerikansk chefsstrateg på Citi.
"Exempelvis är konsumenternas förväntningar i USA de högsta på sju månader, något som marknaden helt ignorerar."

Det har varit en stökig start på den amerikanska börsen i år. Det breda indexet S&P 500 står efter en viss återhämtning på minus 3 procent sedan årsskiftet.

När Di träffar Tobias Levkovich, Citis chefsstrateg för den amerikanska aktiemarknaden, menar han att den senaste tidens nedgång har drivits av rädsla. Framför allt har marknaden varit orolig för värderingen och att vi står inför en recession i USA.

Båda dessa faktorer går att avfärda, resonerar Tobias Levkovich. När de flesta av S&P 500-bolagen har rapporterat fjolårets sista kvartal har 68 procent slagit vinstförväntningarna och närmare hälften har visat bättre försäljning än väntat. Bolag inom olja och gruvindustri tillhör de som har haft det svårast. Men övriga sektorer har klarat sig bra och upprätthållit en lönsamhet i linje med vad vi har sett de senaste åren.

Hur ser ni på värderingen?
”Vi tittar inte så mycket på just värdering som vi anser är en dålig värdemätare för hur börsen ska utvecklas. Vår syn är att börsen drivs av vinster och det är främst det vi går efter för att bedöma börsutvecklingen. Här finns det en stor korrelation historiskt. Citi räknar med att vinsterna ökar med drygt 5 procent i år och ser att S&P 500 kan stiga med drygt 5 procent.”

Står USA inför en recession?
”För att få en uppfattning om var vi är i börscykeln har vi goda erfarenheter från att titta på hur de mindre bolagen uppfattar sin situation. Här är framtidsförväntningarna på höga nivåer och många av dessa företag vill anställa. Om de såg att efterfrågan var på väg ned skulle de inte ha valt att nyanställa.”

Var ser ni bra köplägen?
”Energi är för tillfället den sektor som är högst värderad. Därför finns det många som undviker den sektorn. Vi har sett vinsterna falla. Men vi är positiva till sektorn och köper när p/e-talen är höga. Vi räknar med att vinsterna ökar framöver.”

Finns det något ni undviker?
”Vi har underviktat hälsovårdssektorn. Den senaste tidens förvärvsvåg har gjort bolagen dyra. I många fall finns också hopp om så kallade blockbusters, läkemedel med stor försäljningspotential, vilket har drivit upp värderingen.”
”I USA finns också problem med överkapacitet på sjukhusen. Efter hälsovårdsreformen, Obama Care, byggdes sjukhusen ut, vilket tillsammans med löneökningar lett till ökade kostnader. Nu brottas sjukhusen med överkapacitet och intäkterna faller, vilket gör sektorn oattraktiv.”

Vad tror du om utgången i det amerikanska valet?
”Det vi har sett hittills är att populister och outsiders får mycket uppmärksamhet. Det säger något om det amerikanska tillståndet just nu. Många är missnöjda med etablissemanget och frustrerade över att saker inte har blivit bättre.”

Hur påverkar det marknaden?
”Som investerare är det för tidigt att fokusera på utgången. Tidigast i september kommer marknaden att börja intressera sig för frågor som kan påverka. En fråga som vi tror får stor betydelse är vad som måste göras med ökade kostnader inom hälso- och sjukvård. Oavsett vem som vinner kommer det att få negativa konsekvenser.”

Tyck till