ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brev avslöjar bin Ladins klimatoro

  • Foto: TT

I två tidigare hemligstämplade brev uppmanar den tidigare al-Qaidaledaren Usama bin Ladin både sina anhängare och det amerikanska folket att ta klimatförändringarna på allvar. Ett spår av brev, tal och inspelningar visar på terroristens oro för klimatet.

Sedan Usama bin Ladin, den tidigare ledaren för det jihadistiska terrornätverket al-Qaida, sköts ihjäl av amerikanska soldater under en räd 2011 har tidigare okänd information om terroristen kommit upp i ljuset.

I två brev som nyligen offentliggjorts och som tros ha skrivits av bin Ladin uttrycker han oro för klimatförändringar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det första hänvisar till händelser under 2009, strax efter att USA:s nuvarande president Barack Obama äntrat Vita huset. I brevet, som är addresset till det amerikanska folket och som brittiska Daily Mail publicerat i sin helhet, uppmanar bin Ladin amerikanerna att "revoltera för frihet" och göra upp med landets lobbyister för att få Barack Obama att "fatta ett rationellt beslut att rädda mänskligheten" från klimatförändringar.

I ett annat brev till en medhjälpare skriver bin Ladin att al-Qaida bland annat bör uppmärksamma tioårsdagen av attacken mot World Trade Center på Manhattan i september 2001 med en kampanj om att världen bör fokusera på hotet om klimatförändringar och inte vad bin Ladin beskriver som världens krig mot islam.

”Detta är en kamp mellan två av världens största kulturer och den står i skuggan av katastrofala klimatförhållanden”.

Det är inte första gången bin Ladins oro för klimatförändringar blivit offentlig. Redan för ett drygt år sedan publicerade den amerikanska politiksajten Mother Jones ett brev som tycks ha skrivits 2010 där terrorledaren varnar för naturkatastrofer som översvämningarna i Pakistan samma år. Enligt den officiella statistiken dog 1.473 människor i katastrofen.

Samma år kom tv-kanalen al Jazeera över en inspelning där Usama bin Ladin pekade ut världens industrialiserade länder, bland annat USA, som ansvariga för klimatförändringarna.

Tyck till