ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen: Uppgångarna kom av sig

Stockholmsbörsen öppnade med friskt mod på onsdagen tack vare draghjälp från New York och Asien, men lyckades inte försvara uppgångarna. Starkare amerikansk sysselsättningsstatistik än väntat och ett oljepris som fick fart mot slutet av dagen räckte inte för en femte uppgångsdag på raken.

OMXS30 stängde 0,6 procent ned på nivån 1.383,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15 miljarder kronor. På kontinenten var tyska DAX-index upp 0,6 procent, med storbanker som främsta papper, medan franska CAC 40 steg något mindre än så.

På makrofronten steg råoljepriset markant, och börsen därmed en smula, mot slutet av dagen efter officiell statistik som visade att USA:s bensinlager minskade med 1,5 miljoner fat förra veckan. Det var mer än väntade 1,2 miljoner fat, en indikation på större bensinkonsumtion än väntat. Även sysselsättningsstatistik kom in bättre än väntat och utgjorde liksom tisdagens data över industriaktivitet tecken på att USA:s ekonomi är på bättringsvägen.

Dow Jones var dock oförändrat vid svensk stängning på onsdagen, efter tisdagens tydliga uppgångar.

På svenskt börsgolv intog SSAB och Boliden ledartröjorna med uppgångar på 5,7 respektive 2,2 procent. SSAB fick stöd av importtullar som USA:s regering ska införa mot kallvalsat stål från Kina, och Boliden av uppgångar i kopparpriset. Det sistnämnda följde i sin tur på förhoppningar om att nämnda sundhetstecken från den amerikanska ekonomin ska sprida sig till Kina.

Storbankerna fortsatte handlas intensivt efter tisdagens FI-besked om skärpta regler kring riskvikter. Indextunga Nordea var mest omsatta aktie och steg 0,6 procent, marginellt mer än SEB. Swedbank var oförändrad, och SHB, som är den bank som anses drabbas mest av de nya reglerna, backade 1,3 procent.

SCA gick sämst i OMXS30, minus 2,8 procent, efter att ha gått starkt den senaste tiden. Främsta sänke var dock mer indextunga Assa, som backade 2,6 procent utan några speciella nyheter.

Huvudrollen spelades kanske dock av ett bolag utanför OMXS30, strålterapibolaget Elekta, vars rapport följdes av handel för drygt 800 miljoner kronor och en andraplats i omsättningslistan. Resultatet för det tredje kvartalet understeg marknadens förväntningar över hela linjen, med bland annat justerat ebita-resultat och organisk tillväxt som var långt under prognoserna.

På plussidan fanns att bolaget höjde besparingsmålet och tog ytterligare kostnader för detta.

"En sak som har varit en besvikelse för oss alla är den nya strålkniven, att få in den mot det nya segment vi jobbar mot. Där har vi en kraftig diskrepans mot vad vi trodde tidigare", sade vd Tomas Puusepp till Nyhetsbyrån Direkt.

Elektaaktien var som mest ned nästan 18 procent, och stängde 14,9 procent eller 10:80 kronor ner på knappt 62 kronor.

Affärsvärlden rekommenderade i veckans nummer köp av Note, Nilörngruppen och det norska seismikbolaget Spectrum. Note lyfte 9 procent, Nilörn drygt 7 procent och i Norge avancerade Spectrum nästan 10 procent.

Bland småbolagen rusade det Aktietorgetlistade vattenreningsbolaget Josab 24 procent efter att ha aviserat en indisk upphandlingslicens.

Tyck till