ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bil Sweden: 2016 kan bli ett rekordår

Bil Sweden reviderar upp prognosen för nybilsregistreringarna i år till 355.000 bilar, vilket innebär att 2016 kommer att bli det bästa året någonsin om prognosen slår in. Men Di:s expert varnar för en bubbla.

Prognosen är en uppjustering med 25.000 bilar jämfört med den tidigare prognosen på 330.000. Under 2015 nyregistrerades 345.000 personbilar, vilket är den hittills högsta siffran.

"Bakgrunden till höjningen av personbilsprognosen är att den rekordstarka utvecklingen från ifjol har fortsatt in på innevarande år. Vi ser inga tecken på avmattning och förutsättningarna är goda för en fortsatt mycket stark marknad under resten av året", säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Det ökade intresset för privatleasing av bilar driver också på efterfrågan. Ytterligare en positiv faktor är att begagnatlagren är i balans, vilket gör att nybilsköparen kan få bra betalt för sin inbytesbil, enligt Bertil Moldén.

Även prognosen för nyregistrerade lätta lastbilar i år revideras upp från 44.000 till 48.000 fordon, vilket innebär att även lätta lastbilar kommer slå rekord om prognosen infrias. Under 2015 nyregistrerades 45.000 lätta lastbilar, vilket är den näst högsta siffran någonsin.

"Vår höjning av prognosen för lätta lastbilar ska ses i ljuset av detta och den starka tillväxten i svensk ekonomi, som genererar ett ökat transportbehov bland annat hos småföretagare och hantverkare, som använder lätta lastbilar som sina arbetsredskap", säger Bertil Moldén.

Tyck till