ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ännu en bank inför skuldkvotstak

  • Foto: TT

Flera storbanker har redan infört interna regler. Nu är Ålandsbanken nästa bank i raden att införa ett tak för kundernas totala belåningsgrad.
"Från och med imorgon torsdag inför vi ett tak på fem gånger bruttolönen", säger Roger Norlén, kreditchef i Sverige.

Både Riksbanken och Finansinspektionen vill se krav på hushållens skuldkvot, som är förhållandet mellan total belåning och inkomst.

Men som Di tidigare berättat har flera storbanker redan infört interna regler för skuldsättningen.

Nu börjar även de mindre aktörerna på marknaden införa tak för sina kunder.

Danske Bank gjorde det innan årsskiftet och nu inför också Ålandsbanken ett tak för kundernas totala belåningsgrad.

”Vi vill anpassa oss redan nu till vad vi tror blir kommande regelverk. Sedan ligger det i tiden. Andra banker har ju redan infört liknande regler”, säger Roger Norlén.

Varför fem gånger bruttolönen?

”Vi har räknat på det och kommit fram till att det är ett vettigt belopp”, säger Roger Norlén.

SEB:s vd Annika Falkengren har tidigare berättat för Di att taket inneburit fler avslag på bolån. Det är något som Roger Norlén kan bekräfta.

”Ja, vi har sett en ökning av kunder som fått avslag från åtminstone en storbank, det är ingen rusning, men en ökning”, säger han.

Vad kommer era kunder tycka när ni också inför ett tak?

”Jag tror inte att blir en stor sak. Det har stått mycket om det i tidningarna och vi har redan bland de tuffaste villkoren på marknaden.”

Det är inte alla aktörer på bolånemarknaden som planerar att införa ett skuldkvotstak. Johanna Cerwall, COO på Skandiabanken, uppger att banken följer diskussionen noggrant, men att de själva inte har satt någon nivå.

”Det är sunt att titta på skuldkvot, men branschen har inte landat i vad som är sunt. Det är en stor skillnad på vilka tak som diskuteras”, säger hon och nämner att Finansinspektionen anger sex gånger nettoinkomst, inte brutto, som lämplig kvot.

Istället för skuldkvotstak arbetar Skandiabanken med fördjupade bedömningar på kunder med hög belåning, uppger Johanna Cerwall.

”Det funkar inte att jobba enbart med gängse kalkyler vid väldigt höga nivåer”, säger hon.

Johanna Cerwall vänder sig också emot att införa fler restriktioner på bolånemarknaden.

”Jag tycker att man ska avvakta och se effekterna av amorteringskravet. Sedan tycker jag att det är rimligare att se över ränteavdragen än att införa skuldkvotstak, i synnerhet med så låga räntor”, säger hon.

”Sedan har ju varje bank redan ett ansvar att sköta det här”, fortsätter hon.

Tyck till