ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alibaba-chefen spanar efter ny tidning

Alibabas grundare Jack Ma fortsätter att visa intresse för att köpa tidningar. Efter köpet av den anrika dagstidningen South China Morning Post i december i fjol är hans bolag Ant Financial nu ute efter affärstidningen Caixin.

Det skriver Financial Times.

Två källor närstående Caixin uppger att diskussioner pågår om en affär där Ant Financial köper en ägarpost i tidningen. Enligt Caixins offentliga uttalande kommer en sådan investering inte att riskera tidningens oberoende. En eventuell affär väntas bli granskad för tecken på att Jack Ma försöker köpa sig inflytande genom Caixin, eller erbjuda politiska tjänster åt Kinas regering.

Alibaba betalade i december förra året 266 miljoner dollar för South China Morning Post. I kölvattnet av den affären anklagades Alibaba för att ha försökt lägga sig i det redaktionella arbetet, sedan Alibabas vice styrelseordförande sagt att tidningen skulle utgöra ett alternativ till den västliga bevakningen av Kina, som han ansåg vara alltför negativ.

Caixins rykte som oberoende bygger enligt flera anställda på Hu Shuli, tidningens chefredaktör och en av landets mest respekterade journalister.

"Hu Shuli är en kraftfull ledare. Oavsett om det är Tencent eller Ant Financial, hon kommer att behålla den journalistiska standarden på Caixin", säger en källa med insyn till Financial Times.

Tyck till