ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Samordnad attack mot nyhetssajter

Live Blog Hackerattack mot flera nyhetssajter
 
Flera av de stora svenska medierna, däribland Dagens industri, har utsatts för en samordnad it-attack under lördagskvällen. Det är sannolikt en överbelastningsattack som har fått en rad nyhetssajter att vara oåtkomliga under kvällen.
"Vi ser allvarligt på detta", säger Dagens industris redaktionschef Jonas Jonsson.

Attacken pågick under flera timmar och först efter klockan 23 verkade de flesta drabbade sajterna fungera igen. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad var under kvällen mer eller mindre oåtkomliga.

Säkerhetspolisen är informerad om attacken och bekräftar för TT att polisen har inlett en utredning.

"Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs", säger kommunikationschefen Mark Vadasz.

Strax innan sajterna slutade fungera lade ett anonymt Twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna: "De kommande dagarna kommer attacker att riktas mot svenska myndigheter och medier som sprider falsk propaganda", översatt till svenska.

Enligt uppgifter från den statliga sajten Krisinformation.se på Twitter ska inga svenska myndigheter ha drabbats.

Inrikesminister Anders Ygeman är djupt oroad av händelsen. I en skriftlig kommentar till TT skriver han:

"Det är djupt oroande att det finns krafter som vill tysta det fria ordet, det är för tidigt att dra långtgående slutsatser av vad som skett men det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga och håller mig och regeringen uppdaterade".

Dagens industris redaktionschef Jonas Jonsson kommenterar attacken så här: "Vi ser allvarligt på detta och mycket tyder på att det är en samordnad attack mot svenska mediesajter. Nu är vi uppe igen och rapporterar om detta i natt".

Karin Olsson, ställföreträdande utgivare för Expressen, kallar attacken "väldigt allvarlig".

"Den här attacken visar på en väldigt allvarlig sårbarhet i det svenska samhället. Om detta hade skett i ett krisläge för landet så kan en sådan här attack få väldigt allvarliga konsekvenser. Det kan också påverka tilltron till samhällets institutioner, om man kan slå ut så många medier samtidigt. Det kan skapa oro och en känsla av instabilitet", säger hon till TT.

"Det finns ett behov av en bredare diskussion om IT-säkerhet. Vi har ju ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Europa sedan något år tillbaka. Det finns anledning att ställa frågor kring vad attacker mot våra IT-system kan innebära i svåra lägen för landet".

Att hota nyhetsförmedlingen är ett hot mot demokratin, anser Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

"Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än — men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt", säger hon till TT.

Statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av Internet, visar att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer har ökat kraftigt under den del av kvällen som IT-attacken har pågått.

Det behöver inte betyda att attacken har sitt ursprung i Ryssland, men pekar på att den eller de som ligger bakom på olika sätt kan ha dirigerat attacken genom landet, eller utnyttjat virusinfekterade ryska datorer.

Enligt David Jacoby, IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab, är det troligen en överbelastningsattack, så kallad DDOS, som har drabbat nyhetssajterna.

"Då är det så enkelt som att det handlar bara om vem som har mest bandbredd. Just sådana typer av attacker är extremt svåra att skydda sig mot", säger han till TT.

"Förr i tiden demonstrerade folk på gatorna med plakat, nu sker det mesta på internet. När det gäller attacker mot medier handlar det oftast om protester mot någon artikel", fortsätter han.

"Det som är ovanligt i det här fallet är att det är svenska nyhetsmedier som attackerats, och inte stora internationella".

Attacken pågick under flera timmar och först efter klockan 23 verkade de flesta drabbade sajterna fungera igen.

Tyck till