ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Londons får världens första dubbeldäckare på el

  • FÖRST I VÄRLDEN. Den här bussen i London är en av värndens första helt elektriska dubbeldäckare. Foto: Matt Dunham/AP/TT

De fem första helelektriska dubbeldäckarna rullar nu ut på gatorna i London. Det skriver branschtidningen Green car reports. Bakom tillverkningen står det Kinabaserade företaget BYD.

 I Sverige har exempelvis Umeå och Göteborg valt att satsa på linjer med elbussar. I London har självklart även elvarianten av den klassiska dubbeldäckaren den karaktäristiska röda färgen. Den som vill provåka tar sig lämpligtvis till en hållplats utmed Route 98.

Satsningen på elbussar är ett led i försöken att minska luftföroreningarna i London. Redan somras sattes några enkel-däckade bussar i trafik i stadskärnan. Enligt kollektivföretaget TfL som ansvarar för busstrafiken i London så är detta dem första helt elektriska dubbeldäckaren i världen.

Några avbrott i tidtabellen för att ladda bussarna väntas det inte bli. Bussarna ska nämligen laddas på natten. Dessutom är elen billigare då.Varje buss rymmer 54 sittande passagerare och ytterligare 27 stående passagerare.

Tillverkningskostnaden uppges vara 350.000 pund. Den kinesiska busstillverkaren är därmed en konkurrent till både Hybricon Bus och Volvo. En utökning med fler dubbeldäckare på el har inte bekräftats av TfL. Men de vidhåller det långsiktiga målet att alla enkel-däckade bussar år 2020 ska ha noll-utsläpp.

Lokaltrafiken i London har fått mer kinesisk hjälp än så. I höstas gick taxibolaget i London ut med att det kommer att lanseras en elektrisk variant av de karaktäristiska svarta taxibilarna. Modellen ska heta TX5 och utvecklas av Geely, som äger Volvo Cars. Taxibilarna på el kommer att byggas i Storbritannien.

Tyck till