ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Torsdagar har blivit städdag på börsen

Vårdbolaget Capio och verkstadsbolaget Gränges tillhör fredagens stora förlorare när storägarna säljer ut.
Näst på tur står installationsbolaget Bravida.

Torsdagskvällar har blivit den stora städdagen för huvudägande riskkapitalbolag som för knappt ett år sedan satte bolag på börsen.

På fredagsmorgonen kom nyheten att norska Orkla har sålt hela sitt 16-procentiga innehav i Gränges. Aktieposten, med ett totalt värde på 800 miljoner kronor, köptes av ett antal institutioner. Samtidigt meddelades att Capios största ägare Apax har sålt 18 miljoner aktier i sjukvårdsbolaget. Posten motsvarar knappt 13 procent av Capio och värdet var strax under 800 miljoner kronor. Apax har efter det kvar ett ägande om 18 procent.

De bägge affärerna gjordes till sedvanligt rabatterat pris. Apax var tvunget att ge de nya ägarna en rabatt på 7 procent jämfört med torsdagens slutkurs medan aktierna i Gränges såldes till 5 procent lägre pris än stängningskursen.

Under fredagens börshandel faller både Capio och Gränges i linje med vad storposterna såldes förr. 

Därmed gjorde inte institutionerna som på torsdagskvällen blev uppringda av ansvariga mäklarfirmor någon omedelbar vinst. De gjorde inte heller någon riktigt dålig affär, vilket däremot den institution gjorde som för ett par veckor sedan köpte en storpost om 2,4 procent i Capio för 48 kronor. Hade den köparen väntat till nu hade priset blivit 12 procent lägre.

Det är bara tre fredagar sedan som Tobiis huvudägare Investor, Coors storägare Cinven och Eltels storägare 3i sålde hela eller stora delar av sina innehav i respektive börsbolag. 

Näst på tur att sälja sina aktier står Bain Capital vars inlåsningstid, lock up, i elinstallationsbolaget Bravida löper ut den 15 april. Ska vi gissa att försäljningen sker den 29 april, strax före valborgshelgen? 

Den som i så fall får ett samtal bör tacka ja eftersom Bravida tillhör de företag som Di nyligen pekade ut som framtida storutdelare. 

Tyck till