ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Tungt för H&M efter säljrekommendation

Stockholmsbörsen hängde inte riktigt med övriga Europa och klättrade svagt på fredagen. Dagen präglades av stora ägarförsäljningar i Capio och Gränges och en riktkursförändring i H&M.

Stockholmsbörsen var som mest ned med drygt en procent på fredagen men återhämtade sig sedan. Det breda indexet OMXSPI steg svagt med drygt 0,2 procent medan storbolagsindexet OMXS30 kröp upp med 0,04 procent. Framför allt var det H&M och Nordea som tyngde (Nordea handlas exklusive utdelningen på sex kronor).

H&M fick en säljrekommendation av Morgan Stanley och backade med drygt 1,5 procent. I en analys skriver investmentbanken Morgan Stanley att H&M:s vinst kan rasa med 40 procent fram till år 2020. Morgan Stanley motiverar riktkurssänkningen med att H&M:s rörelsevinst per kvadratmeter butiksyta halverats sedan 2007. Då beräknades den till 10.900 kronor per kvadratmeter medan den i fjol beräknas ha legat på 5.200 kronor per kvadratmeter. Därför sänkte de riktkursen kraftigt, från 240 kronor till 160 kronor, och upprepade rekommendationen undervikt.

I aluminiumbolaget Gränges sålde storägaren Orkla hela sitt innehav. Orkla ägde 16 procent av Gränges och sålda drygt 11,9 miljoner aktier till ett värde av 69 kronor per aktie vilket totalt blir drygt 820 miljoner kronor. Gränges backade därför med 6,6 procent med en stängningskurs på 67,75 kronor.

Även vårdbolaget Capio backade efter att största ägaren Apax sålt 18 miljoner aktier till ett pris av 42 kronor per aktie. Efter försäljningen äger Apax drygt 17,8 procent av Capio. Capios aktie sjönk med 6,6 procent procent till 42,2 kronor per aktie.

Industrikonglomeratet Lifco och som leds av industrimannen Carl Bennet backade med 4,2 procent. Anledningen var att Nordea Markets tagit upp bevakningen av bolaget med en ny analytiker och därefter satt rekommendationen sälj.

På storbolagslistan steg spelbolaget Betsson mest och avancerade med 3,6 procent. Även SKF klättrade uppåt med strax över tre procent medan Kinnevik klev framåt med 2,4 procent.

Oljebolaget Enquest tillhörde också fredagens vinnare och aktien rusade med 10,9 procent, trots torsdagens rally på 26 procent. Bolaget rapporterade på torsdagen och den visade på en stark utveckling för bolaget. Oljepriset (Brent) verkar nu också ha etablerat sig över 40 dollar per fat vilket också bidrar och vid 17.30-tiden på fredagen handlades Brentoljan för drygt 41,4 dollar.

Tyck till