ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Swedbank: Löneavtalen kan landa högre än väntat

Den senaste utvecklingen talar för att löneavtalen kan komma att bli högre än tidigare väntat, vilket skulle passa Riksbanken bra. Det skriver Swedbanks analytiker Cathrine Darin och Knut Hallberg i ett marknadsbrev på fredagen.

De skriver att avtalsrörelsen nu börjar hetta till på allvar och att det ser ut att kunna bli stökigt. De ser det som alltmer uppenbart att förhandlingarna har kört fast och att parterna nu eldar upp stämningen bland medlemmarna som en förberedelse för en möjlig konflikt

"Med välfyllda strejkkassor och ett antal krisavtal i bagaget är stridslusten betydande hos facken. De senaste månadernas uppgång i inflation och inflationsförväntningar i kombination med den starka inhemska tillväxten har gett facken ytterligare råg i ryggen", skriver Cathrine Darin och Knut Hallberg.

Swedbanks huvudscenario är fortsatt att det träffas centrala avtal med löneökningar runt 2,3 procent, i linje med nuvarande avtal. Riskbilden tycker de dock har förskjutits påtagligt till att nu vara tydligt på uppsidan. De sätter nu 50 procents sannolikhet för att löneavtalen kommer att bli högre än 2,3 procent.

"Infrias detta är det en utveckling som skulle passa Riksbanken mycket bra", skriver Swedbankekonomerna.

Tyck till