ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stor oro inför amorteringskravet

  • Foto: TT
Många oroliga kunder har hört av sig till bolåneinstituten sedan amorteringskravet klubbades på torsdagen. Framför allt handlar det om högt belånade stockholmare.

Tidigare i veckan avslöjade Di att regeringen och allianspartierna kommit överens om ett nytt amorteringskrav, som på torsdagen klubbades i finansutskottet.

Kravet omfattar alla som köper en ny bostad efter den 1 juni och har en belåningsgrad som överstiger 50 procent.

Hos SBAB har kundservice haft fullt upp i två dagar.

”Det är många som ringer och är oroliga. Ofta är det befintliga kunder som undrar vilken effekt det här får på deras lån”, säger SBAB:s informationschef Karin Hellgren.

På Lånbyte, som förmedlar bolån med mål att sänka kundernas räntor, har telefonerna också gått varma.

”I går fick vi in nästan 200 kunder enbart före lunch som ville göra en ansökan för att se vilken bank som erbjuda ge lägst amortering”, säger Lånbytes vd Alexander Widegren.

Totalt fick Lånbyte in 293 ansökningar från kunder som vill byta bolåneinstitut på torsdagen.

”I vanliga fall har vi kanske 20-30 inkommande samtal per dag, men nu har till och med jag fått hoppa in i kundtjänsten”, säger Alexander Widegren.

Många som ringer till Lånbyte vill värdera om sin bostad för att få ned sin belåningsgrad. Och precis som hos SBAB är det många som redan har lån som hör av sig och är oroliga för att bankerna ska skärpa kraven även på befintliga lån.

”Nästan alla våra kunder amorterar i dag men många är oroliga för att de plötsligt ska behöva amortera 7.000 i stället för 2.000”, säger Alexander Widergren.

Normalt är det främst kunder med 2-3 miljoner i lån som vänder sig till Lånbyte. Men de senaste dagarna har det framför allt varit oroliga stockholmare med betydligt större lån än så som hört av sig.

”Det har nästan uteslutande varit kunder med lån på 5-7 miljoner som har en belåningsgrad över 50 procent”, säger Alexander Widegren.

”Hushållen förstår ingenting just nu och vet inte vad som kommer att gälla. Det här är helt drivet av oro”, fortsätter han.

Amorteringskravet träder i kraft 1 juni, vilket skapar stress hos både köpare och säljare.

”Vi har märkt att många vill få allting klart före den 1 juni”, säger SBAB:s informationschef Karin Hellgren.

Tyck till