ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Europaräntorna vänder nedåt

Europaräntorna följer de amerikanska nedåt i fredagens förmiddagshandel efter svagare tyska inflationssiffror än väntat samtidigt som euron har tappat en aning mot dollarn.

Tysk PPI-statistik på morgonen visade en nedgång med 3,0 procent i februari, en större nedgång än väntade -2,6 procent.

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,21 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska tioåringen är ned 3 punkter till 0,53 procent.

I ett tal på morgonen sade vice Riksbankschef Henry Ohlsson att även om vi inte kommer att få se en återgång till de nominella räntenivåer som vi tidigare betraktade som normala kommer de nominella räntorna på lång sikt att bli väsentligt högre än vad de är i dag.

"Det är viktigt att ekonomiska aktörer som idag fattar beslut med långsiktiga konsekvenser har detta i åtanke. Det kan till exempel handla om hushåll som idag lånar för att köpa en bostad. I framtiden kan räntorna på dessa lån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor", sade han.

Efter talet sade han till journalister, enligt Reuters, att den ekonomiska bilden sedan Riksbankens senaste penningpolitiska möte är i stort sett oförändrad, att svensk ekonomi utvecklas väl, med god tillväxt, sjunkande arbetslöshet och en stigande trend i inflationen, något som februari månads KPI-utfall gav stöd åt.

Peter Praet, ledamot i ECB:s direktion, sade till tidningen Repubblica att ECB inte har slut på ammunitionen utan kan sänka depositräntan ytterligare om det skulle krävas, exempelvis vid en ny chock. Den lägsta gränsen för depositräntan är inte nådd.

Vid presskonferensen efter förra veckan räntebesked antydde dock ECB-chefen Mario Draghi att depositräntan troligen inte kommer att sänkas mer.

Vid EU-toppmötet på torsdagskvällen sade ECB-chefen Mario Draghi att euroländerna behöver stimulera efterfrågan och skapa klarhet om EMU.

"Penningpolitiken kan inte åtgärda vissa grundläggande strukturella svagheter i euroområdet. För detta behövs strukturella reformer, huvudsakligen för att höja efterfrågan och offentliga investeringar och sänka skatterna", sade han.

Mario Draghi försäkrade samtidigt att även om politikerna inte genomför dessa reformer så kommer Europeiska centralbanken att agera vid behov.

De amerikanska räntorna fortsätter ned i fredagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan ned 3 punkter till 1,87 procent från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras det preliminära Michigan-indexet för mars, där en uppgång till 92,2 väntas, från 91,7 i februari, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Dessutom talar en rad Fed-ledamöter under dagen, sannolikt kommer de att redovisa sina argument angående veckans Fed-besked.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:127 mot dollarn, ned från strax över 1:13 i går eftermiddag, medan dollarn i sin tur är stabil mot yenen.

Kronan ligger i stort sett stilla mot euron och har tappat 2 öre mot dollarn.

fredag kl 9.55 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:2160 (8:1966) Statsobl 2y -0,64 (-0,62)
EUR/SEK 9:2634 (9:2643) Statsobl 10y 0,53 (0,56)
EUR/USD 1:1276 (1:1302) Räntegap/ty 32 (33)
US obl 10y 1,87 (1,90) Tysk obl 10y 0,21 (0,23)

 

Tyck till