ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Politisk skandal skakar Sydafrika

  • Den då nye finansministern David van Rooyen gratuleras av president Jacob Zuma i december 2015. Foto: AP

Innan Sydafrikas president Jacob Zuma överraskande bytte ut sin finansminister i december blev den vice finansministern erbjuden jobbet. Men förfrågan kom inte från presidenten utan en av Sydafrikas mäktiga affärsfamiljer.

Sydafrikas president Jacob Zuma chockade både sin egen befolkning och investerare när han plötsligt bytte ut sin finansminister Nhlanhla Nene mot den anonyme parlamentsledamoten David van Rooyen i början av december förra året.

Den redan svaga sydafrikanska valutan försvagades kraftigt, bland annat ner 5 procent mot kronan, på beskedet samtidigt som börsen föll och räntorna på statsobligationer rusade. Efter fyra dagar bytte president Zuma finansminister igen efter påtryckningar från sitt eget parti ANC.

Nu kommer nästa vändning i den redan kniviga historien. I veckan avslöjade brittiska Financial Times att landets vice finansminister Mcebisi Jonas erbjudits jobbet före David van Rooyen. Kruxet är att förfrågan inte kom från president Zuma utan från medlemmar i den mäktiga familjen Gupta.

”Det gör vår dyrköpta demokrati och vårt folks förtroende till åtlöje och ingen annan än presidenten utser ministrar”, sa Mcebisi Jonas i ett uttalande på onsdagen.

Familjen Gupta kommer från Indien men flera medlemmar flyttade till Sydafrika i början av 1990-talet när apartheidregimen föll och ekonomin började öppnas upp för omvärlden. I dag sträcker sig deras imperium från gruvor och ingenjörsföretag till medier och it-bolag. En talesperson för familjen förnekar att de skulle ha varit inblandade i utnämnandet av den nya finansministern.

President Jacob Zuma möttes av hård kritik från oppositionspolitiker i parlamentet i veckan. Presidentens kopplingar till familjen Gupta är väldokumenterade och oroar inte bara oppositionen utan även investerare. Både Jacob Zumas dotter och fru har tidigare arbetat inom familjen Guptas imperium och hans son Duduzane Zuma äger andelar i flera av koncernens bolag.

”Det är en djupt oroande relation mellan familjen Gupta och presidentens familj”, sa exempelvis Nic Bourain, rådgivare åt BNP Paribas Securities, till sydafrikanska Sunday Times i december. ”Detta kommer nära att utländska affärsmän har gripit den politiska makten.”

Den sydafrikanska valutan, randen, har åkt upp och ner under veckan. Först rasade den drygt 6,5 procent mot dollarn under tre dagar medan den politiska skandalen rullades ut. På torsdagen höjde centralbanken räntan med 25 punkter till 7 procent vilket fick randen att stärkas ungefär lika mycket igen. Andrummet ser ut att bli kort – på fredagen faller randen mot dollarn igen.

Relationerna har även irriterat medlemmar i Jacob Zumas eget parti. För tre år sedan vädrades kritiken inom ANC öppet efter en skandal där ett flygplan som familjen Gupta hyrt tilläts landa på militärbasen Waterkloof utanför Pretoria.

I sydafrikanska medier har det tidigare spekulerats om familjen Gupta också låg bakom en liknande ommöblering inom ministeriet för mineralresurser, där den tidigare ministern byttes ut mot en relativt okänd parlamentsledamot i september. Ytterligare en ANC-medlem har uppgett att familjen Gupta erbjudit henne positioner inom Jacob Zumas kabinett.

Tyck till