ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Hygglig avslutning på veckan

De nordiska handelsplatserna utvecklades lite blandat i fredagshandeln, jämfört med de stora Europabörserna som steg lätt. Optimismen efter onsdagens duvaktiga räntebesked från Fed levde kvar.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 0,5 procent lägre vid nivån 922.

"Vi ser ljuset i tunneln, centralbankerna är fortsatt mjuka. Bättre ekonomisk data runt om i världen indikerar att det kan komma att spridas till Europa", sade William Hobbs, investeringschef vid Barclays i London, till Bloomberg News.

Brentoljan klättrade nära 1 procent, vilket hjälpte börsen i Oslo som stängde vid plus 0,7 procent. Statoil och Telenor var de aktierna som bidrog mest till indexuppgången.

Sämre gick det för DNO, som sjönk 2,2 procent. Fredagens reservuppdatering från oljebolaget visade på lägre reserver än väntat vid Tawke-fältet, vilket fått Credit Suisse att sänka sin riktkurs.

Avskiljda utdelningar från tungviktarna Nordea och Danske Bank, vägde på OMXC20 i Köpenhamn som avslutade 0,4 procent lägre.

Bang & Olufsen fortsatte att dra till sig uppmärksamhet i form av stigande aktiekurs och ett aktivt nyhetsflöde. Hemelektroniktillverkaren har ingått ett samarbete med LG Electronics, vilket ska lyfta bolagets bruttomarginal och minska kapacitetskostnaderna. Aktien steg 7 procent.

Sedan bolaget i höstas meddelade att det fått budpropåer har det dock inte kommit något nytt på den fronten, vilket fått många analytiker att tvivla på ett utköp.

I Helsingfors var OMXH25 oförändrat med främst uppgång i gruvrelaterade verkstadsbolag, medan aktier med defensiv karaktär gick svagt.

Tyck till