ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Morgan Stanley spår vinstras för H&M

  • Karl-Johan Persson. Foto: TT

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sänker riktkursen för H&M från 240 till 160 kronor. Aktien tappar 1,8 procent.

På fredagen sänker amerikanska Morgan Stanley sänker riktkursen för klädjätten H&M rejält, från 240 till 160 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas. Aktien dalar 1,8 procent på Stockholmsbörsen och handlas nu för strax under 273 kronor.

Investmentbanken anser att H&M:s tillväxt är för beroende av nya butiksöppningar. Sedan 2007 har rörelsevinsten per kvadratmeter halverats till knappt 5.200 kronor per kvadratmeter i fjol.

"Under den här perioden har H&M:s vinst fortsatt att öka tack vare de nya butiker som bolaget öppnat, men den dynamiken är inte uthållig", skriver Morgan Stanley enligt nyhetsbyrån Direkt som tagit del av analysen.

Står trenden i sig samtidigt som H&M fortsätter att lägga till nya butiker i samma takt som tidigare spår Morgan Stanley ett vinstras på 40 procent till 2020. Vinsten väntas börja minska redan i år.

Riktkursen sticker ut. Den tyska banken Berenberg inledde till exempel sin bevakning av klädjätten i slutet av februari med en säljrekommendation och en riktkurs på 242 kronor. Tidigare i veckan sänkte Swedbank riktkursen för aktien från 320 till 310 kronor men upprepade rekommendationen köp.

I tisdags rapporterade H&M att försäljningen ökade med 10 procent i årstakt i februari. Det var en bit under förväntningarna och ner från 15 procent under motsvarande period 2015. Med morgonens tapp på 1,8 procent inräknat har aktien backat 5,8 procent sedan början av veckan. Därmed har H&M tappat hela uppgången sedan den 24 februari.

Sedan årsskiftet har aktien tappat 9,7 procent. Under samma period har Stockholmsbörsens breda index OMXSPI tappat 4,3 procent medan OMXS30 är ner 4,4 procent.

Tyck till