ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mindre drag i Fingerprint Cards

Handeln i biometribolaget Fingerprint Cards har dött. Omsättningen i den tidigare traderfavoriten har dykt den senaste veckan.
"Det är bra för spararna", säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

På fredagen vid 15-tiden var Fingerprint Cards endast den nittonde mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. På torsdagen var mönstret detsamma och aktien var den fjortonde mest omsatta. Tidigare har Fingerprint Cards i princip alltid varit den mest omsatta aktien eller tillhört de mest omsatta aktierna. Likviditeten och volatiliteten i aktien har gjort den till en favorit bland traders.

De senaste sex månaderna har dagsomsättningen i aktien legat på i genomsnitt 1,5 miljarder kronor. Men tittar man på den senaste veckan ligger omsättningen på i genomsnitt 547 miljoner kronor och den senaste veckan har Fingerprint Cards ”bara” varit den fjärde mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen. Men tittar man på den senaste månaden är Fingerprint Cards fortfarande den mest omsatta aktien, enligt statistik från ägartjänsten Holdings.

”Det är viktigt att komma ihåg att likviditeten minskar från höga nivåer”, säger Petter Hedborg, vd på Modular Finance som driver ägartjänsten Holdings.

Likviditeten i aktien har till stor del drivits upp av traders, något som märks då en stor del av handeln kommer från nätmäklarna Avanza och Nordnet. Andelen av handeln som Avanza och Nordnet står för i aktien minskar också, men även den minskningen sker från höga nivåer.

”Avanza och Nordnet stod för ungefär 55 procent av handeln i slutet av 2015, att jämföra med drygt 45 procent i början av 2016. Inget annat storbolag har varit i närheten av så stora andelar från Avanza och Nordnet”, säger Petter Hedborg.

Fingerprint Cards har blivit känd som en volatil aktie där kasten är tvära. I oktober 2015 gick exempelvis aktien upp med 28 procent, för att dagen efter rasa med 41,5 procent och dagen efter det rekylera uppåt med 13,6 procent.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, ser flera anledningar till att handeln i aktien lugnat ned sig.

”Efter årsskiftet inkluderades aktien i storbolagsindexet OMXS30 vilket betyder att institutionella investerare blivit tvungna att köpa på sig aktier. Därmed minskar antalet aktier som är ute till försäljning”, säger han.

Tick-sizen (den lägsta tillåtna ordernivån) har också minskat från 50 öre till 10 öre. Eftersom spreaden (skillnaden mellan köpare och säljare i orderboken) då blir mindre blir det mindre lönsamt för traders att handla i aktien, påpekar Joakim Bornold.

”Det är bra för spararna att alla traders börjat lämna aktien och att handeln i aktien mer liknar handeln på övriga Stockholmsbörsen. Jag tror att den här trenden kommer att fortsätta och att det successivt blir lugnare”, säger Joakim Bornold.

Tyck till