ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kaplan hotar kommuner med sanktioner

  • Kommuner som inte följer reglerna riskerar sanktioner, menar bostadsminister Mehmet Kaplan, MP. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT, Maja Suslin/TT

Regeringen vill öka trycket på kommunerna. Boverket ska nu utreda de regionala behoven av nya bostäder. Samtidigt hotar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) med sanktioner.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare gjort klart att regeringen kommer att gå fram med en rad nya åtgärder för att öka bostadsbyggandet.

Efter det senaste bostadssamtalet med alliansen och Vänsterpartiet lyfte hon särskilt fram kommunernas ansvar.

”Man kan diskutera incitament, man kan diskutera name and shame, man kan diskutera både morötter och piska”, sa Magdalena Andersson.

Regeringen kommer inom kort att ge Boverket i uppdrag att bryta ned behovet av nya bostäder på regional och kommunal nivå.

”Vi behöver ha behovsprognoser på regional och kommunal nivå. Och det behöver vi kontinuerligt och till och med kanske på årsbasis”, säger Mehmet Kaplan.

Men hur ska ni se till att det verkligen byggs i kommunerna?
”En möjlig lösning är att införa krav på att de ska vara skyldiga att ta hänsyn till det regionala behovet av bostäder i sin planering”, säger Mehmet Kaplan.

”I dag har de ett bostadsförsörjningsansvar enligt plan- och bygglagen men de har inget regionalt ansvar”, fortsätter han.

Exakt hur ett kommunalt byggkrav kan utformas vill regeringen diskutera med alliansen och Vänsterpartiet.

”Utgångspunkten är att det inte ska behövas sanktioner utan att kommunerna faktiskt förväntas följa det regelverk som finns. Men skulle det visa sig att det inte räcker så måste vi överväga andra lösningar”, säger Mehmet Kaplan.

Enligt Boverkets senaste bedömning behövs 700.000 nya bostäder i Sverige till 2025. Men det saknas en uppdaterad analys av behovet på regional och lokal nivå.

De senaste regionala prognoserna gjordes i mars förra året, men anses redan överspelade med tanke på den kraftiga befolkningsökningen.

Prognoserna ger dock en fingervisning om var behovet är som störst. Nästan hälften av det totala byggbehovet i låg fjolårets bedömning i Stockholmsområdet, inklusive Uppsala. Hela 74 procent låg i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Bedömningen från Boverket är att en ny, uppdaterad prognos av det regionala byggbehovet skulle kunna göras på några månader.

”Vi kommer att efterfråga så att de kan lämna det här så snabbt som möjligt till oss”, säger Mehmet Kaplan.

Tyck till