ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hyr ut hemmet för egen semester

  • INKOMSTKÄLLA. Att hyra ut sin bostad den tid då man själv inte är där har under de senaste åren blivit allt vanligare. Detta hus i Italien är ett exempel på en bostad som går att hyra. Foto: Novasol

Genom tjänster som exempelvis Airbnb hyr många ut sitt boende i Sverige för att själva dra i väg på semester.
Enligt utmanaren Tripwell hyr dessutom nästan 7 av 10 svenskar som äger hus och lägenheter utomlands ut för att täcka sina kostnader.

Delningsekonomin gör det möjligt att hyra allt från cyklar till bilar och bostäder genom avtal mellan privatpersoner. När det gäller boende är amerikanska Airbnb den största och mest omskrivna tjänsten, med vilken många svenskar upptäckt att man kan hyra ut sitt boende i Sverige för att finansiera sin egen semestertripp.

Men på marknaden finns fler aktörer, varav en är Schibsted-ägda Airbnb-utmanaren Tripwell. Enligt deras kundundersökningar hyr 67 procent av svenskarna med semesterbostad utomlands ut för att få in pengar till underhåll och omkostnader.

”Det är absolut vanligt att man hyr ut sitt boende, dels för att täcka kostnader men också för att finansiera sin egen semester”, säger Jessie Ross Skärvad, kommunikationschef på Tripwell.

De som hyr ut sina utlandsboenden hyr också ut under längre perioder, jämfört med de som hyr ut i Sverige.

Spanien, Italien och Frankrike är Tripwells största marknader.

”Vi har en lite annorlunda tanke än Airbnb. Vi har inte som mål att ha lika många boenden, däremot vill vi ha bättre kontroll och så specialiserar vi oss på Europa”, säger Jessie Ross Skärvad.

Hajpen kring nya bolag inom delningsekonomin är stor, men hyresformen är inget nytt fenomen. Novasol, eller Nordisk Ferie som det hette vid starten 1968, är en av de stora branschveteranerna och förmedlar cirka 44 000 semesterhus i 29 länder.

”Många svenskar köper hus för att hyra ut, framför allt i Spanien och Portugal. Om man är där tre veckor per år och huset står tomt 49 veckor är det bra om man kan få in lite pengar. Beroende på storlek och pris kan man faktiskt gå runt genom att hyra ut”, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef på Novasol.

Till skillnad från exempelvis Airbnb erbjuder Novasol ett mer traditionellt sätt att hyra eller hyra ut boende.

”En del trivs med att ta hand om det hela på egen hand. Men vi sköter försäkringar, betalningar, klagomål och så vidare”, säger Torbjörn Fredman, vars bolag förmedlar ett par hundra hus utanför Sverige som ägs av svenskar.

Tycker du det är orättvist att Airbnb får så mycket uppmärksamhet när ni har hållit på i 45 år?
”Haha, nej, de är duktiga på marknadsföring och på att synas. De har dessutom dragit upp intresset enormt för att hyra hus i andra länder än i ens eget, och det har vi också gynnats av såklart.”

Efterfrågan på hyrtjänster ökar i takt med att bopriserna stiger, enligt Torbjörn Fredman. Och i länder som Spanien och Portugal är marknaden på väg upp.

I Spanien bytte nästan 85 000 hus ägare under sista kvartalet 2015. Det är det högsta antalet på fem år och priserna steg med 4,2 procent. Köp som görs av svenskar i landet ökade med 11,4 procent, enligt färska siffror från Fastighetsbyrån Utland.

”Vi ser en generell uppgång och en kraftigare uppgång i Barcelona, Madrid och på Mallorca”, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland.

Portugal verkar annars vara det nya innelandet bland svenskar. Enligt SCB har utvandringen dit ökat med 52 procent det senaste året. Till Spanien har utvandringen ökat med 21 procent, medan antalet svenskar som söker sig till Frankrike har minskat med 1 procent.

Att intresset är stort märks på Köpa hus utomlands-mässan.

”När vi började med mässorna för 13 år sedan var det välbärgade par som kom och ville köpa hus i Marbella. Då handlade det mycket om att realisera en exklusiv dröm, medan vi har ett helt annat läge nu med en bredare grupp människor och drygt 15 000 besökare på våra mässor varje säsong”, säger Björn Simonsson, vd för Fairmedia som arrangerar mässan.

Att slippa den svenska vintern är en vanlig orsak till varför man köper boende utomlands. Och nu finns det flera faktorer som gör det gynnsamt att titta på hus och lägenheter utanför Sveriges gränser.

”Räntan är låg, den inhemska marknaden har exploderat i värde vilket ger belåningsutrymme, tillväxten i Sverige ligger på över 4 procent och det finns kapital. Dessutom är priserna utomlands fortfarande gynnsamma. Det mesta sammanfaller just nu, förutom att kronans värde är onödigt lågt”, säger Björn Simonsson.

Han säger att de höga priserna på fritidshus i Sverige gör att intresset för utlandet ökat markant de senaste åren. Han möter många som vill byta den svenska skärgården eller fjällen mot utlandet.

”Där har vi en stor skillnad mot hur det var tidigare. En lägenhet i Åre eller ett sommarhus i skärgården kan kosta mer än att hitta ett bra utlandsboende. Dessutom har vi ett regelverk inom EU som har gjort allting så mycket enklare.”

Thailand, som var väldigt hett innan finanskrisen, har varit svalt ett par år men intresset börjar komma tillbaka.

”Mycket handlar om att intresset är stort för länder dit vi åker mycket och ofta. Ett tag före krisen hade vi fler utställare på mässorna som sålde in Thailand än Spanien, och efter några lugnare år börjar intresset för bostäder i Thailand att öka igen”, säger Björn Simonsson.

Daniel Nilsson på Fastighetsbyrån Utland säger att många kunder är intresserade av att hyra ut sitt utlandsboende, men han tycker inte att man ska räkna med att göra det.

”Vi rekommenderar aldrig att man ska göra en kalkyl som utgår från att man tänker hyra ut sin bostad”, säger Daniel Nilsson.

En anledning är att Airbnb och liknande tjänster är omdebatterade, bland annat på grund av skatteskäl. Och i delar av Spanien måste man ha licens för att få hyra ut.

Tyck till