ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Handels inte nöjda

  • DONATIONER OCH STATLIGT STÖD. Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, lägger för tillfället huvudsakligen sin tid på att stärka skolans finanser. Foto: Filip Erlind

Fjolåret slutade visserligen med vinst, men sett till ambitionsnivån måste Handelshögskolan i Stockholm öka intäkterna rejält framöver.

”Vi har lite för lite pengar”, säger rektorn Lars Strannegård till Di.

Handelshögskolan i Stockholm har en i grunden mycket stabil finansieringsmodell. Medan inte minst amerikanska universitet till hög grad förlitar sig på terminsavgifter och donationer har Handelshögskolan, genom Handelshögskoleföreningen, ett stort kapital, vars avkastning utgör den näst största intäktskällan.

Under 2015 var förvaltningen dessutom oväntat lyckosam, vilket resulterade i att prestigeskolan kunde vända 2014 års förlust till en vinst på 15 miljoner kronor efter skatt.

Men prestigeskolans rektor Lars Strannegård är inte nöjd. Han vill att Handelshögskolan ska vara topprankad i Europa, och då måste plånboken bli större.

”Det är det jag lägger min huvudsakliga tid på egentligen, att försöka förstärka finansieringen. Vi vill göra kvalitetshöjande åtgärder, bli mer internationella och få fler topp-professorer. Det kostar pengar”, säger Lars Strannegård till Di.

Hurmycket mer pengar behöver ni?

”Om man jämför med motsvarande skolor utomlands har de en budget som är 25–30 procent större, vissa är till och med 50 procent större. Vi behöver helt enkelt öka på rejält om vi ska nå den nivån.”

För att öka intäkterna med 25 procent måste Handelshögskolan få in ytterligare cirka 140–150 miljoner kronor årligen. Bland annat hoppas Lars Strannegård att få mer pengar från staten i form av exempelvis forskningsanslag, utöver det årliga statliga anslaget på cirka 75 Mkr.

”Jag försöker vädja till statsmakten att inkludera Handelshögskolan i forskningspropositionen som läggs nu, för om vi får stöd därifrån har vi en möjlighet att katapultera oss ännu högre upp på rankinglistorna”, säger Lars Strannegård.

En annan förhoppning är att nuvarande och tidigare studenter ska bli mer generösa och börja skänka pengar till skolan, vilket är vanligt förekommande vid framför allt amerikanska toppuniversitet.

Förra året gjordes ett första testprojekt där knappt 400 personer donerade drygt 2 Mkr, vilket var dubbelt så mycket som målsättningen.

”Det är ingen jättesumma, men samtidigt tyckte vi att det var väldigt kul. Det var ett kulturförändringsprojekt för att visa att man faktiskt kan ge även om man är student. Det var studenter som gav 99 kronor och sådär, och jag tror att man måste jobba mer med det så att det blir en intäktskälla över tid”, säger Lars Strannegård.

Tyck till