ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU överens om flyktingavtal

  • Tysklands förbundskansler Angela Merkel passerar Greklands Alexis Tsipras under toppmötet. Foto: AP

De 28 EU-ledarna har sagt ja till en flyktingöverenskommelse med Turkiet. Flyktingplanen som ska stoppa migrantströmmen till Grekland ska träda i kraft på söndag.

Efter att EU:s ordförande Donald Tusk förhandlat med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu under fredagsförmiddagen fick de 28 EU-ledarna ett avtalsutkast på sitt bord vid 14-tiden. En timme senare twittrade både Tjeckiens premiärminister och Finlands statsminister att avtalet med Turkiet är godkänt.

Det uppgavs också inför EU-ledarnas beslut att Turkiet var berett att säga ja till utkastet. Vid 16-tiden skulle de 28 EU-ledarna och premiärminister Davutoglu mötas för att anta ett gemensamt uttalande.

Enligt uttalandet som Reuters publicerat så ska flyktingöverenskommelsen börja gälla från den 20 mars.

Från och med det datumet ska alla migranter som tar sig till Grekland men som inte söker asyl eller som saknar skyddsskäl återföras till Turkiet. Många syriska flyktingar vill i dag inte söka asyl i Grekland utan försöker ta sig vidare till andra länder. Migranterna ska dock ha rätt att få sina fall prövade individuellt i Grekland.

Turkiska tjänstemän uppger för Reuters att återsändanden från Grekland kan börja från den 4 april.

Det som förändrats i uttalandet sedan EU-ledarna natten till fredagen enades om en gemensam förhandlingsposition är bland annat en tuffare skrivning om att återsändandet till Turkiet måste ske i enlighet med internationell rätt och EU-lag.

Både Grekland och Turkiet kommer att behöva mycket stöd för att förverkliga flyktingplanen.

Enligt Financial Times har Grekland uppgett att man behöver förstärka med 4.000 tjänstemän på de berörda öarna för att kunna genomföra flyktingplanen, varav 2.500 från andra EU-länder.

Det handlar till exempel om jurister, tolkar och poliser. Grekland räknar med att behöva klara att ta emot 10.000 migranter i veckan.

Grekland behöver sannolikt upprätta bevakade läger så att de som riskerar att skickas tillbaka till Turkiet inte försvinner samt hjälp med transporter för alla som kommer att återföras till Grekland.

Sverige är redo att bistå Grekland.

"Det är personella resurser, men det kan också handla om fartyg och flygplan", sade statsminister Stefan Löfven i natt.

Anledningen till att flyktingplanen ska träda i kraft redan om några dagar är att man förhindra en våg av migranter som försöker ta sig till Grekland innan planen börjar gälla.

Planen innebär också att EU, strax efter att migranter börjar återföras från Grekland till Turkiet, ska börja hämta syriska flyktingar direkt från Turkiet. För varje syrisk flykting som återförs ska en annan syrisk flykting omfördelas till ett EU-land. Det kan bli upp till 72 000 personer.

De syriska flyktingar som har blivit avvisade från Grekland kommer att hamna sist i kön. På så sätt hoppas EU avskräcka många från att göra den farliga och kostsamma resan över Medelhavet.

Tanken är att EU i utbyte mot flyktingplanen ska ge turkiska medborgare visumfrihet till EU redan i sommar. I uttalandet från toppmötet står dock att Turkiet måste uppfylla alla de krav EU redan ställt på landet för visumfrihet.

Turkiet får också som tack ett löfte om att förhandlingarna om ett EU-medlemskap ska påskyndas.

I toppmötesuttalandet står att parterna "beslutat, som nästa steg, att öppna kapitel 33", som rör budget och ekonomiska frågor, under våren.

Turkiet ska också få 30 miljarder kronor av EU för att bygga upp sin flyktingmottagning. I uttalandet står att EU-kommissionen "inom en vecka" ska identifiera "en första lista på konkreta projekt för flyktingar, främst inom områdena hälsa, utbildning, infrastruktur och livsmedel". Uttalandet innebär också att Turkiet får ytterligare 30 miljarder kronor till slutet av 2018 om de tidigare pengarna inte räcker till och om Turkiet använt de pengarna på rätt sätt.

Fotnot: Tjeckiens ledare twittrade felaktigt ut att EU var överens med Turkiet när EU-länderna då endast hade kommit överens sinsemellan.

Tyck till