ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varnar för hård lönebatalj

  • HÅRDA BUD. Motsättningarna i årets avtalsrörelse syns tydligt i denna reklamkampanj i Stockholms tunnelbana. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den förre finansministern Anders Borg varnar arbetsmarknadens parter för att inte respektera den ordning som har räddat Sveriges konkurrenskraft de senaste 20 åren.

”Regeringen borde skicka en signal till parterna att de ska ta sitt långsiktiga ansvar”, säger han.

1970- och 1980-talen präglades av höga löneökningar, en inflation som inte sällan letade sig upp över 10 procent och återkommande devalveringar. För löntagarna innebar situationen tvära kast och inte sällan reallönesänkningar (se graf). När industrins konkurrenskraft blev styrande för löneutrymmet i ekonomin med Industriavtalets tillkomst 1997, innebar det ett skifte.

Betydelsen kan inte underskattas, enligt IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

”Gör man en jämförelse med Finland, som för femte året i sträck upplever en enorm kris med många utslagna arbetstillfällen i industrin, skulle jag säga att Industriavtalet och ordningen i lönebildningen har säkrat runt 25 procent av den industri vi har i Sverige. Det är 200.000 jobb”, säger han.

Nu är ordningen hotad, fruktar han.

”Jag har under alla mina år aldrig upplevt att en fungerande lönebildning har utmanats så hårt som den gör nu”, säger Anders Ferbe.

Flera stora fackförbund har lagt fram krav som ligger betydligt högre än industrifacken (se faktaruta) och det är långt ifrån säkert att de inväntar parterna inom industrin, som ska sätta det så kallade märket.

”Få medborgare har upplevt hög inflation, man har möjligtvis läst om den. Få har upplevt moraset på 1990-talet i hela lönebildningen och vad det orsakade i förlorade jobb”, säger Anders Ferbe.

Ändå drar han en tydlig gräns för hur långt IF Metalls ansvar sträcker sig. Om exempelvis Byggnads blir belönat med högre löneökningar för att de inte respekterar märket, är tålamodet slut.

”Då drar jag slutsatsen att det lönar sig att spräcka modellen. Vi och facken inom industrin tänker inte vara de sista som lämnar. Våra medlemmar kommer inte att acceptera att andra klättrar på deras ryggar.”

Den förre finansministern Anders Borg, som numera är vice ordförande i Cristina Stenbecks maktbolag Kinnevik, ser också en risk för att Sverige går samma öde till mötes som Finland. Han varnar för att oerhört mycket står på spel.

”Det ligger en stor fara i att inhemska sektorer blir löneledande. De har oftast väsentligt lägre produktivitetstillväxt än exportsektorn, men ofta starkare förhandlingsposition på kort sikt”, säger han.

Respekteras inte Industriavtalets normerande i roll i avtalsrörelsen minskar de långsiktiga reallöneökningarna eftersom produktiviteten sjunker, påpekar Anders Borg.

”Om lönerna sätts efter Handels eller Byggnads förhandlingsstyrka kommer lönerna att öka snabbare än produktiviteten tillåter. Då kommer industrisektorn långsiktigt att krympa som andel av ekonomin.”

”Alla förlorar på en sådan ordning på sikt. 1970 till 1990 steg inte reallönerna, därefter har de disponibla inkomsterna för vanliga löntagare ökat med nästan 50 procent. Vi kan inte gå tillbaka till en ordning som undergräver ekonomins grundläggande fundament”, fortsätter han.

Svenskt Näringslivs tillträdande ordförande Leif Östling, var som styrelseledamot i Teknikföretagen själv med och jobbade fram märket.

I likhet med Anders Borg varnar han för att Sverige hamnar i en ond spiral med hög inflation och devalveringar, likt den som präglade 1970- och 1980-talet.

”Farhågan, om vi inte respekterar märket, är att vi kommer in i precis samma vansinniga prisbildning på arbetsmarknaden som då”, säger den tidigare Scania-vd:n.

Anders Ferbe anser nu att politikerna bör markera till den svenska modellens försvar.

”Det vore bra om politikerna – och då tänker jag på alla demokratiska partier i riksdagen – faktiskt skulle uttala sitt stöd för den nuvarande lönebildningsmodellen i Sverige.”

Anders Borg riktar sig till regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen.

”Regeringen borde skicka en signal till parterna att de bör ta sitt långsiktiga ansvar.”

Tyck till