ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Dollartapp gav årshögsta

Riskaptiten var god i torsdagens börshandel på Wall Street som stängde på en ny årshögsta.

En svagare dollar gav lyft till råvarurelaterat, vilket lyfte marknaden som också fick se Fedex rusa på sin rapport.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,9 procent till 17.480. S&P 500 ökade 0,7 procent till 2.040 vilket var den högsta stängningen för året. Indexet ligger nu cirka 4 procent under högsta nivån från maj i fjol. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,2 procent till 4.774.

Omkring 910 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

"Att vi är tillbaka på plus för året hjälper en del. Utförsäljningarna som vi såg under januari och februari var definitivt överdrivna. Att Fed är hyfsat optimistiska om ekonomin har gett investerare visst självförtroende", sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid Oakbrook Investment, till Bloomberg News.

Den dollarförsvagning som påbörjades på onsdagskvällen efter mjuka uttalanden från Janet Yellen avseende antalet räntehöjningar, fortsatte på torsdagen. Råvaror reagerade naturligt positivt, med WTI-oljan ovan 40 dollar per fat för första gången sedan början av december i fjol.

Trots att Caterpillar spått klart lägre intäkter i det kommande kvartalet, lyckades aktien återhämta sig från minus 2 procent till lika mycket plus. Enligt CNBC var det ett tecken på styrkan i marknaden och då speciellt konjunkturkänsligt.

Bankerna, som startade sessionen i rött på oro för ett lågt ränteläge, kan ha smittats av börsoptimismen då dessa vände från minus till plus vilket hjälpte den breda marknaden.

Avslutningsvis hade transportaktier också en god session, troligtvis hjälpa av Fedex som rusade 11 procent. I sin kvartalsrapport förutspådde logistikjätten bättre helårsvinst än väntat. Ett nästan avslutat kostnadsbesparingsprogram, och en hyfsad ekonomisk tillväxt i USA väntas öka efterfrågan på logistiktjänster uppgav företaget.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,90 procent.

Tyck till