ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Turkiet vill ha mer pengar för flyktingmottagning

EU-ledarna hoppas att en överenskommelse med Turkiet ska få ordning på flyktingkrisen.

"Vi behöver få stopp på människosmugglingen och gå från en farlig och oordnad migration till en säker och kontrollerad", säger statsminister Stefan Löfven i EU-nämnden.

Löfven redogör för den svenska regeringens linje i nämnden inför det viktiga toppmötet som börjar i dag. I går presenterades ett förslag till toppmötets slutdokument.

Löfven säger att ett samarbete ska vara i enlighet med internationell rätt och anser att de förslag som nu ligger på bordet går i den riktningen.

"Rätten till individuell prövning måste respekteras", säger Löfven om asylrätten.

Löfven uppger att flyktingmottagningen och asylprövningen i Turkiet måste byggas upp i nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR.

"Skyddsbehovet för människor på flykt måste respekteras oavsett deras ursprung", säger statsministern.

Han bekräftade också att Turkiet vill ha ytterligare miljarder efter 2017 utöver de omkring 30 miljarder kronor EU lovade redan i höstas för att Turkiet ska bygga upp en bra flyktingmottagning.

"Om behovet kvarstår är regeringen beredd att ge mer stöd", säger Löfven.

EU-ledarna möttes senast bara för en dryg vecka sedan, den 7 mars, och ställde sig då bakom principerna för ett turkiskt samarbete. Huvudtanken är att migranter och flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. I gengäld åtar sig EU att ta emot lika många syriska flyktingar från Turkiet som det antal som avvisas från Grekland.

Enligt det liggande förslaget ska EU använda sig av de omfördelningssystem som EU-länderna enades om redan förra året. Det innebär att 72 000 syriska flyktingar skulle kunna omfördelas från Turkiet. Det innebär dock att inga blir omfördelade från Sverige till andra EU-länder, vilket regeringen hade hoppats på.

"Det är inte optimalt för Sverige, säger Löfven, men han uppger att regeringen är beredd att säga ja till förslaget eftersom det viktigaste är att få ordning på flyktingkrisen."

Tyck till