ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekord för kinesiska direktinvesteringar

  • Foto: Qilai Shen/Bloomberg
Kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika ökar och slår nu rekord. I Sverige ökade de kinesiska direktinvesteringarna med över 1.000 procent.

Ökningen i Sverige sker dock från låga nivåer. 2014 låg de kinesiska direktinvesteringarna på drygt 60 miljoner kronor. 2015 ökade de till över 650 miljoner kronor. 63 procent av de investeringarna gick till fordonsindustrin medan 13 procent gick till båda energisektorn samt transport och infrastruktur.

Sveriges granne Norge såg dock en betydligt kraftigare ökning. Direktinvesteringarna ökade från noll kronor 2014 till hela 6,5 miljarder kronor för 2015.

2015 uppgick de kinesiska direktinvesteringarna i Europa och Nordamerika till 40 miljarder dollar, motsvarande 327 miljarder kronor vilket är ett rekord, visar en rapport från advokatbyrån Baker & McKenzie.

188 miljarder kronor investerades i Europa medan 122 miljarder kronor investerades i USA. 73 procent av pengarna, eller 237 miljarder kronor, går till fyra sektorer: fastigheter, finansiella tjänster, informationsteknologi och fordonsindustrin.

Utländska direktinvesteringar är en investering ett bolag gör i ett annat bolag som är baserat i ett annat land.

De senaste åren har kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika ökat. I Europa uppgick kinesiska direktinvesteringar till 147 miljarder kronor under 2014 vilket var en dubblering jämfört med 2013. De kinesiska direktinvesteringarna i Europa har ökat från nästan noll kronor 2008, till nivån för 2015 på 188 miljarder kronor. Anledningar som nämns i rapporten är privatiseringar och reformer i kölvattnet av finanskrisen vilket gett upphov till möjligheter för investeringar.

Däremot har kineserna flytt från Kanada. I takt med att råvaru- och energipriser sjunkit globalt har kinesiska direktinvesteringar sjunkit med över 90 procent i Kanada sedan toppen 2013.

Tyck till