ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu rasar lyxhusen i USA

  • Strandvilla i The Hamptons. Foto: AP

Marknaden för riktigt lyxiga bostäder i USA tycks ha passerat toppen.

I det exklusiva kluster av byar och småstäder på östra Long Island som kallas "The Hamptons" har snittpriset på de tio dyraste bostäderna sjunkit 20 procent på ett år, skriver Reuters med hänvisning till mäklaren Town & Country Real Estate.

År 2015 var snittpriset 35,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 290 miljoner kronor, jämfört med 44,6 miljoner dollar året före. Några krispriser är det dock inte frågan om, då 2015 hade de näst högsta priserna någonsin. Under 2009, som var bottenåret efter finanskrisen, var motsvarande genomsnittspris nere på 15,9 miljoner dollar.

Enligt Judi Desiderio, som är vd för Town & Country Real Estate, följer priserna i The Hamptons utvecklingen på New York-börsen närmast slaviskt. Exklusive utdelningar sjönk S&P 500 med 0,7 procent förra året och hittills i år är nedgången 1 procent.

Den genomsnittliga bonusen för en anställd på en Wall Street-bank var sannolikt 5 till 10 procent lägre 2015 än året före, vilket innebar den första nedgången sedan 2011, enligt lönekonsultföretaget Johnson Associates.

Nästa boom för lyxhusen kan komma att dröja ett tag, tror Judi Desiderio.

"Vi kommer inte att se en sådan igen förrän 2021, eftersom det verkar gå i sjuåriga cykler", säger hon till Reuters.

Tyck till