ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Metall varnar för konflikt

  • Anders Ferbe, ordförande i IF Metall. Foto: Jessica Gow/TT

Avtalsförhandlingarna inom industrin har gått in i väggen.
”Det är ett mycket besvärligt läge, ju längre tiden går ökar konfliktrisken”, varnar IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Med två veckor kvar innan industriavtalet löper ut gnisslar det rejält i förhandlingarna mellan industrifacken och arbetsgivarna. Inte sedan industriavtalet infördes i slutet av 1990-talet har parterna stått så långt ifrån varandra, med så kort tid kvar.

”Det är en unik situation”, säger Anders Ferbe.

Förhandlingarna har nått den svåraste frågan, lönenivåerna. Industrifacken vill ha 2,8 procent och arbetsgivarna mindre än 1 procent.

Även frågan om avtalsperiodens längd återstår att lösa. Facken vill som vanligt se ett kort avtal och arbetsgivarna vill ha ett längre. Trots att LO:s samordning har spruckit vill de fem industrifacken behålla sin ledande position och fortsätta att sätta märket för övriga branscher.

Men förbund som Byggnads vill inte anpassa sig och avbröt till och med i tisdags samtalen med Sveriges Byggindustrier. Men på fredagen ska parterna återigen träffas vid förhandlingsbordet.

IF Metalls ordförande varnar för ett smärre kaos om industrin inte kan behålla sin normerande roll och sätta ett märke som övriga branscher kan acceptera.

”Allt hänger ihop. Om vi inte träffar avtal före mars månads utgång finns det stora risker att andra parter inleder konflikter. Då blir april sannolikt en rörig månad”, säger Anders Ferbe som fortfarande räknar med att inleda slutförhandlingar kring påsk.

Från arbetsgivarna är budskapet att det är industrins märke som sätter normen.

”Vi kommer att respektera märket som industrin sätter. Men det är en ganska speciell situation”, säger Sveriges Byggindustriers vd Mats Åkerlind.

Industrifacken har på Di Debatt lyft fram sina argument. Men det är uppenbart att parterna har helt olika beskrivningar av tillståndet i svensk ekonomi.

”Debattartikeln bygger på felaktiga grunder”, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.

”Det är kronförsvagningen som gjort att konkurrenskraften förbättrats, det är inget vi kan bygga en hållbar industri på”, fortsätter han.

Facken tycker man ska utgå från Riksbankens inflationsmål. Orimligt, tycker Mats Kinnwall.

”Svensk inflation har ingenting med industrins konkurrenskraft att göra.”

Tyck till