ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Därför kostar aktier 40 procent mer i Shanghai än i Hongkong

  • Shanghai och Hongkong. Foto: Bloomberg/Colourbox
Spekulativa privata investerare och hårda regleringar gör att bolag värderas högre på Kinas fastlandsbörser. På sikt ser läget bättre ut i Hongkong, enligt Handelsbankens expert.

Bland det 90-tal bolag som är noterade både i Hongkong och på någon av fastlandsbörserna värderas i princip samtliga högre på fastlandet.

I snitt har premien varit 17 procent de senaste 10 åren. Den senaste tiden har den legat närmare 40 procent. Det mest extrema exemplet är ett litet verkstadsbolag vars värdering är 300 procent högre på fastlandet.

En viktig förklaring är att privatpersoner utgör en betydande del av investerarna på fastlandet. De institutionella, utländska aktörer som står för drygt hälften av Hongkongbörsens omsättning har svårt att komma in i Shanghai och är helt utestängda ur Shenzhen. Därmed är handeln på fastlandet mer spekulativ och når högre volymer.

”Sentiment och rykten är mycket viktiga och värderingarna spelar mindre roll på fastlandet”, summer Mikael Sens, forndförvaltare 

I grunden handlar det också om att fastlandsbörserna fortfarande är hårt reglerade. I Shanghai och Shenzhen är det till exempel i princip omöjligt att blanka aktier och myndigheter har stoppat stora investerare från att sälja för mycket i enskilda bolag för att undvika ras i kurserna.

Hongkong är mer exponerat mot omvärldens nycker, inklusive riskaptit och likviditet. Det syns till exempel i effekterna av att centralbankerna går isär. Medan Peoples’ Bank of China (PBOC) ser ut att fortsätta stimulanserna under överskådlig framtid börjar USA:s Federal Reserve försiktigt strama åt.

”Därför har man tagit ner värderingen på de marknader som har en lite mer global anknytning”, säger Mikael Sens.

”De kinesiska pengarna är ändå lite mer instängda på fastlandet även om en del försöker ta sig ut.”

På sikt ser han goda förutsättningar för Hongkongbörsen. De närmaste månaderna tror han på en ljusning i den ekonomiska statistiken vilket kan pressa upp kurserna.

På lite längre sikt kommer investerarna få upp ögonen för de höga vinstprognoserna i kinesiska börsbolag men pessimismen kring den kinesiska ekonomin har redan smittat av sig och gjort Hongkong-noterade aktier billiga.

”Inte minst är värderingen av kinesiska aktier i Hongkong klart attraktiv”, säger Mikael Sens.

En sektor är att hålla ögonen på är teknikbolagen, som tenderar att vara noterade i Shenzhen dit utländska investerare inte når. Under våren och sommaren 2015 sköt teknikaktierna i höjden. Historierna om bolag som vinklade om verksamheten mot techsektorn för att hänga med i rallyt haglade tätt.

”De som bytte inriktning gick upp hur mycket som helst men också befintliga bolag blev väldigt dyra. Du hade en superstor teknologibubbla i juni”, säger Mikael Sens.

Bubblan sprack med buller och bång när de kinesiska börserna började rasa mot sensommaren. Teknikbolagen värderas fortfarande högt men har strukturomvandlingarna i ekonomin med sig.

”Man uppgraderar hela produktionsapparaten och ekonomin”, säger Mikael Sens. ”Kineserna kommer, de blir mer kreativa och innovativa för varje dag som går.”

Som exempel nämner han telekombolaget Huawei, e-handelskoncernen Alibaba och bjässen Tencent vars verksamhet sträcker sig från sociala medier till e-handel och onlinespel.

”Man måste vara otroligt selektiv. Det som hände i somras var att marknaden bara köpte allt som hade någon form av it-stämpel”, säger Mikael Sens.

Tyck till