ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Då blir det nollränta i spararnas skatteparadis

  • Magdalena Andersson, Sveriges finansminister. Foto: Marcus Ericsson / TT

Nu är det slut på svenska företags och privatpersoners sparande på skattekontot. Från och med den 1 januari 2017 sänks räntan till noll, enligt ett förslag från finansdepartementet, skriver Svenska Dagbladet.

Di har tidigare rapporterat om att privatpersoner och företag beräknas ha cirka 22 miljarder konor i rena sparpengar på skattekontot på grund av den förmånliga räntan.

Kontots skattefria ränta är lagstadgad och kan i dagsläget inte understiga 0,5625 procent. Räntegapet mot bankernas snitträntor är ungefär 0,6 procentenheter.

"Med tanke på ränteläget finns det fördelar med att göra inbetalningar till skattekontot", sade Åsa Hagman, analyschef på Skatteverket, till Di, i samband med att Magdalena Andersson tidigare i år meddelade att hon hade påbörjat en process för att ändra räntan så fort som möjligt.

Den nya räntan, som alltså föreslås börja gälla från och med den 1 januari nästa år, kommer att minska statens kostnader med 730 miljoner kronor.

"Syftet har aldrig varit att skattekontot ska konkurrera med andra sparformer", säger finansminister Magdalena Andersson.

Tyck till