ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Amorteringskravet försvårar för unga

Amorteringskravet gör det svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Men experterna tror inte på någon större effekt på priserna.

Di kunde tidigare i veckan avslöja att regeringen och alliansen kommit överens om en ny utformning av amorteringskravet.

På torsdagen klubbades det nya kravet i finansutskottet och den 1 juni ska de nya reglerna börja gälla.

När Finansinspektionen i fjol försökte införa ett amorteringskrav steg bostadspriserna kraftigt, eftersom som många köpare vill slå till innan de nya reglerna trädde i kraft.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth tror dock inte på en repris den här gången.

”Jag tror inte att det kommer att bli så stora förändringar. Bankerna har tagit höjd för det här när man har diskuterat med kunderna, så det skulle förvåna mig om vi får de rörelser som vi fick föra gången”, säger hon.

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, gör samma bedömning.

”Det har mindre inverkan den här gången än förra gången. Generellt tror jag inte att det har någon märkbar, större effekt på priserna”, säger han.

Inte heller Ted Lindqvist, vd på fastighetsanalysbolaget Evidens, tror att priserna kommer att påverkas i någon högre utsträckning. Däremot kan amorteringskravet ge andra effekter.

”Den stora effekten blir nog att de som tidigare var på vippen att inte klara den där affären, de får nog avstå från den eller söka något billigare”, säger han.

”Det blir en större grupp som inte kan ta sig in på marknaden, även om de kanske inte leder prisutvecklingen”, fortsätter han.

Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget Era, se bolånetaket som det stora hindret för många unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Han tror inte att amorteringskravet kommer att ha lika stor effekt.

”En och annan på marginalen kommer att få det svårare, men jag tror inte att det kommer att påverka så jättemycket. Men rent principiellt är det inte bra att man gör det ännu svårare för de unga”, säger han.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, avviker från de flesta andra bedömare och räknar med att priserna på framför allt mindre lägenheter kommer att stiga de närmsta månaderna.

”Det finns ett stort motstånd mot att amortera. Folk ser det som ett tvångssparande och det vill man undvika. Därför är de beredda att köpa en lägenhet lite dyrare innan kravet kommer”, säger han.

Som Di tidigare rapporterat har det varit många turer kring amorteringskravet och det var länge osäkert om det skulle sjösättas över huvud taget.

Claes Hemberg tror att de som höll tummarna för att kravet inte skulle bli av kommer att snabba på sitt bostadsköp under våren.

”Jag tror inte att de experter som pratar om det här själva känt någon rädsla eller oro för amortering. Men amortering är nästan lika fult som skattefritt är vackert för svenska folket”, säger han.

Tyck till