ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vd: Sandviks nya affärsområde ska driva lönsamhet

  • Björn Rosengren, vd för Sandvik. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sandviks nya affärsområde Mining and Rock Technology, en sammanslagning av affärsområdena Mining och Construction, ska utgöra en effektivare och bättre struktur för att driva lönsamhet.

Det sa Sandviks vd Björn Rosengren på en telefonkonferens för media på onsdagen.

Affärsmodellen inom Mining and Rock Technology kommer att vara decentraliserad med verksamheterna organiserade i separata produktområden baserat på produkterbjudande. Varje produktområde kommer att ha fullt ansvar för sin respektive affär.

Den nya strukturen träder i kraft den 1 juli i år och enligt Sandvik bedöms sammanslagningen ge upphov till synergier och lägre kostnader.

"Men det viktigaste med det här är inte själva besparingen utan det är den struktur vi skapar som kommer skapa en bättre entreprenörsanda i bolaget. Respektive produktområde kommer att fokusera på affären med ett snabbt beslutfattande nära kund. Det är det som är det viktiga", sa Björn Rosengren.

Det nya affärsområdets justerade rörelsemarginal 2015 (proforma) ligger på 11,9 procent.

Får ni jobba för att försvara den eller hur ser ambitionen ut att förbättra marginalen?

"Vår ambition är att kontinuerligt bli lite bättre hela tiden. Jag räknar med att vi kommer att få både en effektivare och bättre struktur för att driva lönsamhet", sa vd:n.

Kommer ni presentera några mer konkreta mål i samband med er kapitalmarknadsdag den 24 maj?

"Vi kommer säkert kommunicera ut något om de ambitioner vi har. Vi kommer försöka vara transparanta på det sättet att vi ger en indikation på vad vi räknar med att det här ska kunna generera. Lars (Lars Engström, blivande chef för det nya affärsområdet, reds anm) ska försöka förmedla hur hans nya affärsområde ska kunna nå nya höjder både när det gäller försäljning och lönsamhet. Där har både ni och jag stora förväntningar", sa Björn Rosengren.

Hur går det föresten med försäljningen av Mining Systems?

"Det går enligt plan och vi hoppas fortfarande vara klara med försäljningen under det andra kvartalet", sa Sandvik-chefen.

Tyck till