ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Valeantraset slår mot svenska fonder

  • Foto: TT

Det kanadensiska läkemedelsbolaget Valeant hade en horribel tisdag på New York-börsen och aktien rasade med drygt 51 procent. En kurskollaps som raderade ut jättebelopp i många fonders portföljer.

Tisdagen var full av dåliga nyheter för skandalomsusade Valeant som redovisade preliminära siffror för det fjärde kvartalet 2015 och sänkta sina prognoser för 2016. Som lök på laxen har de ännu inte lämnat in rapporten till amerikanska myndigheter på grund av en intern utredning som visade på felaktigheter i redovisningen, rapporter Financial Times.

Valeant meddelade på tisdagen att de måste skicka in sin årsredovisning till den amerikanska finansmyndigheten SEC inom 48 timmar för att inte bryta mot lånecovenanter och riskera en betalningsinställelse på sina obligationer. Marknadens reaktion var panikartad och Valeant-aktien rasade med drygt 51 procent. Därmed har kursen kollapsat 85,5 procent sex månader.

Enligt den senaste ägarstatistiken har flera svenska fonder stora poster i Valeant. Störst är Första AP-fonden som vid årsskiftet satt på 289.623 Valeant-aktier med ett värde på drygt 257 miljoner kronor. Räknat på gårdagens stängningskurs är den posten nu värd 81 Mkr. Första AP-fonden har avböjt att kommentera tisdagens kurskollaps.

Det här är bara den senaste i en lång rad av käftsmällar för Valeant. Bolaget har kritiserats hårt för olika prishöjningar av amerikanska politiker och utreds av flera myndigheter där finansmyndigheten SEC är den senaste i raden.

Valeant säljer vissa av det svenska läkemedelsbolaget Medas produkter på licens. I november räknade Meda med royaltyintäkter på omkring 167 Mkr från Valeant under 2016. Förra veckan meddelade även Medas tidigare vd Anders Lönner att han lämnar Valeants styrelse.

En av Valeants högljuddaste försvarare är den amerikanska hedgefondmiljardären Bill Ackman. Under hösten 2015 utkämpade han ett verbalt skyttegravskrig med blankningsspecialisten Andrew Left vars Citron Research publicerade en analys som jämförde Valeant med skandalbolaget Enron.

Den 8 mars ägde Bill Ackmans hedgefond Pershing Square Capital Management 30,7 miljoner Valeantaktier och tisdagens ras raderade ut omkring 1 miljard dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, av fondförmögenheten.

Pershing Square Holdings, en Bill Ackman-fond noterad för handel i Amsterdam, rasade med 11,6 procent på tisdagen och är ner drygt 35 procent sen klockorna ringde in 2016.

Vid årsskiftet ägde Första AP-fonden 8 miljoner aktier i Pershing Square Holdings med ett marknadsvärde på 1.366 miljoner kronor. Om fonden inte har minskat positionen innebär det att ett marknadsvärde på omkring 480 Mkr har gått upp i rök.

”Även om vi tror att bankerna kommer göra ett undantag så skapar osäkerhet kring risken för en betalningsinställelse en enorm rädsla hos investerare. Vi kommer ta en mycket mer proaktiv roll i företaget för att skydda och maximera värdet av vår investering”, skrev Bill Ackman i ett brev till sina investerare på tisdagen.

Största svenska Valeantägare den 31/12-2015

Ägare Aktier
1. Första AP-fonden 289.623
2. Sjunde AP-fonden 279.007
3. SEB Fondförvaltning 275.500
4. Swedbank Robur Fonder 133.925
5. Tredje AP-fonden 101.195
6. Rehman & Partners Asset Management 69.000
7. Handelsbanken Fonder AB 42.338
8. SPP Generation 60-tal 17.918
9. SPP Aktieindex Global Sust 10.671
10. Danske Capital Sverige 10.021

Källa: Bloomberg. Fotnot: Siffrorna är de senast rapporterade och nuvarande antal kan avvika.

Tyck till