ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Nedåt för bankerna

Duvaktiga kommentarer från Fed i samband med räntebeskedet, satte fart på Wall Street som stängde onsdag
shandeln på plus.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,4 procent till 17.326 medan S&P 500 ökade 0,6 procent till 2.027. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,8 procent till 4.763.

Omkring 950 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.800 miljoner aktier omsatts.

Vid kvällens efterlängtade räntebesked lämnade Fed som väntat räntan oförändrad. Dock sänkte centralbanken prognosen för antalet höjningar till två stycken i år, jämfört med fyra i de föregående prognoserna i december vilket gillades av börsen som steg.

"Fed guidar för lägre inflationsförväntningar samt färre höjningar vilket tolkas som duvaktigt av marknaden. Kortsiktiga placerare ser det som en positiv signal för den breda marknaden", sade Chad Morganlander, förvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

På valutafronten försvagades dollarn vilket gav ett rejält lyft till råvarupriserna och relaterade aktier. Freeport-McMoran, USA:s största gruvbolag och en världens största kopparproducenter, rusade nästan 10 procent och tungviktaren Chevron dryga procenten. Guld steg 2,6 procent vilket lyfte Newmont Mining över 4 procent.

Sämre gick det för bankerna som generellt missgynnas av ett lågränteläge i termer av marginal på in- och utlåning. Bank of America var ned 1,5 procent.

Bland teknikbolagen backade Linkedin 5 procent efter att Morgan Stanley sänkt sin rekommendation, och dragit ned riktkursen med över 30 procent för bolaget som förfogar över världens största jobbsökningsnätverk.

Chipotle kan ha påverkats av börsuppgången då aktien hämtade upp en initial nedgång på 3 procent till att stänga nära oförändrat. Den mexikanska snabbmatsrestaurangen har vinstvarnat för det första kvartalet i spåren av höstens problem med sjukdomsfall kopplade till bakterien e.coli.

Avslutningsvis steg logistikjätten Fedex nästan 5 procent efter en kvartalsrapport som visade på högre vinst än väntat samt en uppjusterad helårsprognos.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkter till 1,92 procent.

Tyck till