ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ulf Kristersson kritisk till bopolitiska samtal

  • Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson. Foto: TT

De pågående blocköverskridande bostadspolitiska samtalen är trevande och väldigt försiktiga, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson till SIX News.

"Det är mer prat vid presskonferenserna efteråt än vad det är prat under själva samtalen", säger han.

Vad säger det om förutsättningarna att komma överens?

"Det är upp till bevis. Det krävs reformvilja på allvar om vi ska klara av detta. Men vi stänger inga dörrar på något sätt och jag är övertygad om att det vore bra med en rejäl reformagenda på det bostadspolitiska området som sedan Assar Lindbecks dagar har varit ett område som vi inte har lyckats göra reformer på i Sverige", säger Kristersson under intervjun i samband med Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2016.

Regeringen sade att de vill ha en överenskommelse senast till juni. Tror du att ni kommer att komma överens?

"För det första förstår jag inte varför vi ska vänta till juni överhuvudtaget. Vi skulle kunna komma överens omedelbart om ett antal saker. Det är inte vi som tövar. Häromdagen pratade vi om avregleringar. Allt det som regeringen lade fram som diskussionsunderlag var sådant som de skulle få igenom på en vecka om de lade en proposition om det. Det krävs inte ens en överenskommelse - vi är för allt detta", säger Kristersson.

Ofta krävs det ju en del förberedelsearbete vid lagstiftningsarbete. Vilket tidsperspektiv ska man ha för införandet?

"Om det ska vara motiverat med en överenskommelse ska det bero på att vi har en gemensam syn om att det är bråttom - att det här är viktigt, stort, svårt och att det finns ett skäl att man sluter en gemensam överenskommelse för en mycket lång tid. Men då måste det också innehålla så pass betydande förändringar att det är motiverat. Om det är enkla saker som att bara göra lite lättnader i en och annan detaljplanereglering kan man göra det på en gång. Så jag känner mig osäker på den grundläggande viljan att göra upp", säger Kristersson som även pekar på det svåra i att få med sig sju partier på tåget.

"Jag har svårt att se framför mig hur en överenskommelse med både Alliansen och Vänsterpartiet i svåra bostadspolitiska frågor ska se ut eftersom vi i nästan varje fråga vill åt olika håll. Kompromissen blir då att inte gå åt något håll överhuvudtaget", befarar moderaten som dock tillägger att framtiden får utvisa hur samtalen kommer att landa.

Hur ser du på förutsättningarna att komma överens i skattefrågor?

"Vi har inte ens påbörjat de samtalen än. Jag tror att den skattefråga som är viktigast att diskutera är rörlighetsbegränsningarna i realisationsbeskattningen", säger Kristersson med adress till systemet kring reavinstskatt och uppskovsregler.

Vad vill du se för förändringar där?

"Jag vet inte exakt hur det ska se ut, men att den nuvarande utformningen begränsar rörligheten på bostadsmarknaden tror jag är alldeles uppenbart. Man får titta på olika varianter och se hur mycket det kostar", resonerar han.

"Den skatteförändring som regeringen helst vill prata om är ränteavdragen, och där har jag svårt att se på vilket sätt det skulle förändra bostadsbyggandet och rörligheten på bostadsmarknaden. Man kan vilja diskutera ränteavdragen om man vill göra en stor skattereform, men inte för att det förändrar bostadsmarknadens funktionssätt", argumenterar Kristersson.

De blocköverskridande samtalen om bostadsmarknaden inleddes den 1 februari och väntas pågå under våren.

Tyck till