ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tvärnit i byggförhandlingarna

  • Foto: Pär Olsson / TT

Avtalsrörelsen börjar hetta till på allvar. Fackförbundet Byggnads har abrupt avbrutit förhandlingarna med arbetsgivarna.

Sveriges Byggindustrier publicerade på tisdagen en rapport där arbetsgivarorganisationen hävdade att ett av tre byggföretag går under om facket Byggnads får igenom sina krav.

Byggnads har krävt 3,2 procent och minst och minst 800 kronor i lönepåslag, men arbetsgivarna menar att det faktiska värdet av Byggnads krav innebär en kostnadsökning om 8 procent för byggföretagen. Då har arbetsgivarna omvandlat krav som mer ackordslöner, mer information och förhandlingar till procentsatser.

Rapporten fick fackförbundet att gå i taket och Byggnads representanter marscherade raskt ut från förhandlingsrummet. Ordförande Johan Lindholm kallar rapporten för ”verklighetsfrämmande trams”.

Just nu är förhandlingarna avbrutna, och Byggnads lägger ansvaret på Sveriges Byggindustrier.

”Vi vill gå vidare i förhandlingarna, vi vill hitta bra lösningar för branschen och jag hoppas vi kan slippa det här tramset”, säger Johan Lindholm.

Han kan inte ge något rakt svar på om förhandlingarna återupptas på torsdagen.

”Vi har inte stängt några dörrar men nu är det upp till arbetsgivarna”, säger Johan Lindholm och fortsätter:

”Exakt vad som händer under morgondagen är svårt att sia om.”

Sveriges Byggindustrier tycker å sin sida att det är upp till Byggnads att ge besked om förhandlingarna kan komma igång igen.

”Vi blev förvånade att de lämnade men trodde de skulle komma tillbaka”, säger Cherine Khalil, presskontakt på Sveriges Byggindustrier.

Där ångrar man inte rapporten och pekar på att fackförbundet precis lanserat reklamkampanjen ”Lönesänkarna” med udden riktad mot höga chefslöner, aktieutdelningar och vinster.

Nuvarande avtal för byggbranschen löper ut 31 mars och kommer parterna inta mötesbordet riskerar det bli konfliktåtgärder.  

”Vi är oroade för att de ska använda det här som en förevändning för att varsla”, säger Cherine Khalil, presskontakt på Sveriges Byggindustrier.

Tyck till