ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tidigt högtryck på sommarresor

  • 46 procent planerar att åka utomlands i sommar, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket Norden. Foto: Colourbox

Fjolårets kalla sommar fortsätter att prägla svenskarnas resvanor och inför sommaren har antalet bokningar ökat med 14 procent jämfört med samma period i fjol. Populärast är Spanien och Grekland som vinner mark när Turkiet backar.

Den främsta anledningen till det tidiga trycket på sommarresor är att de som bokade tidigt var de stora semestervinnarna under förra sommaren. Det kalla vädret skapade rusning efter resor och den stora efterfrågan fick sista minuten-priserna att skena med 30 procent.

"Resandet går spikrakt uppåt. Nu vill man ha garanterad värme och hela 46 procent planerar att åka utomlands i sommar. Folk vågar inte chansa nu", säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Norden, och påpekar att det kommer att bli ont om sista minuten-resor i sommar till följd av det ökade trycket på Grekland och Spanien på bekostnad av Turkiet, som tappar bokningar på grund av oroligheter i landet.

Ytterligare en anledning till den stora andelen sommarbokningar är de låga räntorna.

"De är extremt låga och det gör att fler har mer pengar i plånboken", säger Karin Starkman Ahlstedt.

En majoritet av svenskarna reser inom Europa under sommaren och andelen bokningar till europeiska resmål ökar med 27 procent, från 69 till 78 procent. Det gör Europa till den världsdel som ökar mest i sommar. 

"Asien tappar från 15 till 9 procent och det är främst Turkiet som bidrar till det tappet. Även USA tappar lite från 13 till 10 procent av resandet. Det kan dels bero på den dyra dollarn och dels på att landet har legat i topp länge", säger Karin Starkman Ahlstedt.

Valutan har dock mindre påverkan på resandet än man skulle kunna tro, enligt Ticket.

"Generellt ser man inga stora effekter av valutan. Om det däremot blir mycket prat om att det har blivit dyrt i ett land kan det påverka", säger Karin Starkman Ahlstedt, och påpekar att resandet till London, som under förra året minskade till följd av det dyra pundet, nu ökar igen.

Bland sommarens bokningar är Spanien den stora, ohotade vinnaren. Det stora utbudet av både charter- och reguljärflyg gör att landet plockar marknadsandelar när allt fler väljer bort Turkiet och det generella resandet ökar.

"Mallorca är sommarens hetaste resmål bland alla åldersgrupper förutom de som är mellan 18-29 år, som hellre åker till Cypern. Malaga är årets raket och utvecklingen drivs av reguljärflyget. En stark trend är att kombinera stadsliv med sol och bad", säger Karin Starkman Ahlstedt. 

Utöver klassiska resmål som Mallorca och Malaga ökar även vinterresmålet Gran Canaria med 52 procent i sommar. Grekland, som kommer tvåa på listan över de mest populära länderna, ökar med 20 procent och är det mest bokade charterlandet, enligt Ticket. 

Några andra länder som vinner marknadsandelar är Kroatien, som har ökat med 40 procent, och Portugal med storstaden Lissabon, som har ökat med 90 respektive 50 procent. 

"Lissabon är sommarens storstadsraket som har klättrat från plats elva till fyra på listan. Det är en mysig stad med fina badstränder", säger Karin Starkman Ahlstedt. 

En generell resetrend är att intresset för "all inclusive", när frukost, lunch och middag ingår i hotellpriset, har svalnat.

"De resmål som bara har 'all inclusive' tappar nu. Många har testat det och upptäckt att det inte var så bra. Man vill ha variation i maten", säger Magnus Gileborg, resesäljare på Ticket, och påpekar ytterligare en anledning till tappet är att många vill gynna lokalbefolkningen på sin resa. 

Tio i topp över resmål sommaren 2016
1. Mallorca (1)
2. Kreta (3) 
3. Rhodos (5)
4. Malaga (10)
5. Split (8)
6. Cypern (6)
7. Barcelona (7)
8. Antalya (2)
9. London (9)
10. New York (4) 

Tio i topp över länder sommaren 2016
1. Spanien (1)
2. Grekland (2)
3. USA (3)
4. Italien (5)
5. Kroatien (7)
6. Frankrike (9)
7. Turkiet (4)
8. Storbritannien (8)
9. Cypern (6)
10. Portugal (ny)

Tio i topp över storstäder sommaren 2016
1. London (3)
2. New York (1)
3. Paris (4)
4. Lissabon (ny)
5. Rom (5)
6. Nice (9)
7. Prag (6)
8. Los Angeles (7)
9. Amsterdam (ny)
10. Berlin (8) 

Källa: Ticket Collection

Tyck till