ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbritanniens budgetbomber

  • Foto: Frank Augstein/TT

Storbritanniens regering gör en ordentlig nedrevidering av sina tillväxtprognoser för de kommande åren i sin nya budget. Dessutom presenteras en rad skatteförändringar, bland annat en sänkning av bolagsskatten.

”Finansmarknaderna är turbulenta. Produktivitetstillväxten i västvärlden är för låg, och utsikterna för den globala ekonomin är svag”, sade Storbritanniens finansminister George Osborne under sin presentation, och fortsatte:

”Det utgör en farlig cocktail av risker, men en som Storbritannien är väl förberett att hantera om vi agerar nu, så vi inte tvingas betala senare.”

Prognosen för BNP-tillväxten i år dras ned till 2,0 procent från novemberprognosen om 2,4 procent. Nästa år räknar man med en tillväxt på 2,2 procent, ned från 2,5 procent, och prognosen för 2018 sänks till 2,1 procent från 2,4 procent.

”Prognoserna är avhängiga att Storbritannien förblir i EU”, sade Osborne.

Finansministern meddelade även att bolagsskatten ska vara nere på 17 procent i april 2020, från dagens 20 procent, för att attrahera internationella bolag till landet.

”Förra sommaren lade jag fram en plan för att sänka bolagsskatten till 18 procent under de kommande åren. I dag tar jag det ännu längre. Storbritannien visar vägen. Låt resten av världen hinna ikapp”, sade George Osborne.

För svensk del är Storbritanniens åtgärder värda att hålla ögonen på, men inget större hot mot Sveriges konkurrenskraft, enligt Stockholms Handelskammare.

”Jag tror inte att någon klok beslutsfattare kommer att känna panik över den här enskilda förändringen. Det kommer inte vara en mirakelkur för att öka konkurrenskraften”, säger dess chefekonom Andreas Hatzigeorgiou och fortsätter:

”Jag skulle säga att den eventuella positiva effekt man får av den sänkta bolagsskatten skulle raderas ut helt om de väljer att lämna EU.”

Storbritannien ska även begränsa möjligheten till ränteavdrag för de största företagen till 30 procent från april nästa år. Förlustavdragen ska i sin tur bli flexiblare, vilket är tänkt att hjälpa ”över 70.000 huvudsakligen brittiska bolag”, men maximalt kunna uppgå till 50 procent.

I sitt tal presenterade Osborne även en ny sockerskatt på läsk, som ska införas om två år för att ge bolagen tid att ändra sin produktmix.

Läsktillverkarna kommer att tvingas betala skatt för sockerinnehåll på över 5 gram per 100 milliliter, och en högre skatt för drycker med över 8 gram per 100 milliliter.

”Jag är inte beredd att blicka tillbaka på min tid på den här posten och säga till mina barns generation: ’Jag är ledsen. Vi visste att det fanns problem med sockerrika drycker. Vi visste att de orsakade sjukdomar. Men vi undvek de tuffa besluten och gjorde ingenting”, sade George Osborne.

Tyck till