ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbörser på väg mot storfusion

  • NÄRMANDE. Londonbörsen vill stärka banden till kontinenten genom att gå ihop med Deutsche Börse. Foto: Chris Ratcliffe

Londonbörsen avvisar de amerikanska inviterna och går vidare med planerna på en fusion med den tyska börsen.
Det skapar en europeisk jätte med ett gemensamt börsvärde på drygt 250 miljarder kronor.

Medan britterna diskuterar EU-utträde, brexit, knyter Londonbörsen LSE tätare band till kontinenten.

”Vi stärker förbindelsen mellan Europas båda ledande finansplatser – Frankfurt och London – och bygger ett europeiskt nätverk med Luxemburg, Paris och Milano. Därmed stärker vi kapitalmarknaden i hela Europa”, säger Deutsche Börses vd Carsten Kengeter i ett gemensamt pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Enligt planerna ska han bli vd i det sammanslagna bolaget, där Deutsche Börse tar 54,4 procent. LSE tar 45,6 procent och får huvudkontoret. Bolagen beräknar att spara 450 miljoner euro, drygt 4,1 miljarder kronor, om året på en fusion.

Bolagen skriver att ett fusionerat bolag ”är väl positionerat oavsett resultatet” i den brittiska EU-omröstningen. De har dock skapat en folkomröstningskommitté även om fusionen inte är avhängig av att Storbritannien blir kvar i EU.

Deutsche Börse har två misslyckade försök att ta över Londonbörsen bakom sig. Den första gången, 2000, föll det på brittiskt motstånd. Den andra gången, 2005, revolterade den tyska börsens ägare.

”De är väldigt noggranna att positionera det här som en fusion av jämlikar. Det är väldigt nära hur en textboksfusion skulle se ut”, säger Scott Moeller, professor på London Cass Business School, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Världens största börsaktör, New Yorkbörsens ägare Intercontinental Exchange ICE, kan dock lägga sig i. ICE har till den 29 mars på sig att lämna ett bud.

De tysk-brittiska planerna måste också godkännas av konkurrensmyndigheter, som kan ha åsikter på att de distanserar rivalerna.

Stockholmsbörsen ingår sedan 2008 i Nasdaq OMX, som driver sju nordiska och baltiska börser samt Nasdaq USA.

På kontinenten dominerar Euronext, som bildades 2002 med börserna i Amsterdam, Bryssel och Paris. Euronext har sedan dess även tagit över Lissabonbörsen och terminsbörsen Liffe i London.

Tyck till