ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Simris Alg in på First North

  • Algbonden Fredrika Gullfot. Foto: Daniel Nilsson

Simris Alg tar in 50 miljoner kronor i en nyemission inför noteringen på First North. Nu ska algbonden Fredrika Gullfot, vars bolag före emissionen värderas till 125 miljoner kronor, skala upp produktionen och få fart på den internationella försäljningen.

Nyemissionen och noteringen klubbades på Simris Algs bolagsstämma på onsdagen.

Emissionen är garanterad till drygt 20 procent genom teckningsåtaganden från befintliga ägare, bland annat FV Group AB som ägs av Rolf Karlsson, entreprenören bakom den nationella taxiorganisationen Fågelviksgruppen med varumärken som Taxi Kurir, Taxi Skåne och Taxi 020. I ägarkretsen ingår även Djurens rätt och Christian Ask, grundare av gymkedjan Fitness 24/7.

”Det finns inget självändamål i att säkra hela nyemissionen redan innan noteringen. Vi vill få en bred ägarspridning”, säger Fredrika Gullfot, vd och grundare som fram till noteringen är största ägare i bolaget.

Simris Alg grundades av Fredrika Gullfot 2011 och under 2012 tog de över frötillverkaren Hammenhögs lokaler på Österlen. De gamla växthusen rymmer i dag en algodling och bolaget producerar Omega3-olja av industriellt odlade alger. Genom att utvinna Omega 3-olja från alger odlade på land i stället för ur fiskolja minskar belastningen på haven och fiskbestånden.

Inom kort är en utbyggd algodling klar att tas i drift. Fredrika Gullfot räknar med att den fullskaliga produktionen, som nu mångdubblas, är igång under juni månad.

”I augusti ska den storskaliga försäljningen vara på plats och det är först då vi kommer att ha skördat några större volymer att sälja. Inför det ska vi sätta upp en e-handelsplattform och på sikt också ha en detaljhandelsstrategi på plats för marknaderna i bland annat Storbritannien, Sydkorea och USA på plats."

Det är på de marknaderna som Fredrika Gullfot ser störst potential.

"I Sydkorea finns en stor hälsomedvetenhet och det finns en stor marknad för premiumprodukter med Omega 3-tillskott."

Fram till och med listningsemissionen på 50 miljoner kronor har Simris Alg tagit in 68 miljoner kronor i externt kapital, varav närmare 41 miljoner kronor under 2015. Bolagets styrelse består i dag av ordföranden Anders Laurin, Fredrika Gullfot, Jan Johansson och Cecilia Jinert Johansson.

"Vi för diskussioner med profiler kopplade till starka varumärken som har kompetens inom internationell försäljning och vi kommer att ha en femte ledamot på plats innan sommaren”, säger Fredrika Gullfot.

Första dagen för handel på First North blir den 22 april och kursen är satt till 18,50 kronor

Tyck till