ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen stärker insättningsgarantin

Stärkt trygghet rörande pengar insatta på bankkonton – det är innebörden av en proposition som regeringen fattar beslut om på torsdagen.

Den som precis har sålt sin bostad eller har fått ett stort avgångsvederlag ska kunna få ersättning med upp till 5 miljoner kronor om banken går omkull.

”Vi måste uppdatera regelverken i takt med att ekonomin utvecklas. Till exempel är det nu mycket högre penningvärden som är involverade i fastighetsaffärer”, säger finansmarknadsminister Per Bolund till Di.

En nyhet är högre ersättningsbelopp för ”särskilda livshändelser”. Den som exempelvis har sålt sin bostad kan få ersättning på upp till 5 Mkr om det blir en finansiell kris och insättningsgarantin träder in.

En annan sådan livshändelse är ”upphörande av anställning”. Den som får ett stort avgångsvederlag eller ett utbetalt engångsbelopp och sätter in pengarna på banken kan också få upp till 5 Mkr.

Så det finns en slags vd-klausul i reglerna?
”Avgångsvederlag kan man i och för sig få även om man inte är vd. Tanken är att man vid vissa tillfällen i livet kan ha mer pengar på kontot och att det då ska finnas en trygghet”, säger Per Bolund.

I dag är det maximala ersättningsbeloppet i insättningsgarantin angivet till 100.000 euro, men ska i stället anges i svenska kronor till 950.000 kronor. Utbetalningstiden förkortas också rejält från 20 till 7 arbetsdagar.

”I dag har vi behov av snabba transaktioner i ekonomin.”

Är inte insättningsgarantin redan i dag generös?
”Vi ser tydligt från regeringens sida att det finns utmaningar och problem på kreditmarknaden, men vi tror inte att man löser det genom att försämra insättningsgarantin för alla. Vi har en utredning som bland annat tittar på ett räntetak för att få bort aktörerna som har väldigt höga räntenivåer.”

De nya reglerna, som föreslås inom ramen för EU-direktiv, föreslås träda i kraft den 1 juli 2016.

Tyck till