ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ratos vd: Det är en svår marknad

  • TUFF KONKURRENS. Ratos vd Susanna Campbell har en stor kassa att köpa bolag för, men det är hård kamp om objekten.

Det är lättare att sälja än att köpa bolag på nuvarande transaktionsmarknad.
Det konstaterar riskkapitalbolaget Ratos vd Susanna Campbell som själv ruvar på en kassa på 4 miljarder kronor.

”Det mest värdeskapande för oss är att köpa bolag som ger minst 15–20 procent i avkastning. Vi jobbar hårt på att hitta förvärv och vi har en bra pipeline, men det är en svår marknad där det är lättare att sälja än att köpa. Det är en balansgång mellan att göra förvärv och samtidigt vara kylig nog att vänta på att kunna köpa rätt bolag till rätt pris”, säger Susanna Campbell i samband med bolagets årliga kapitalmarknadsdag i Stockholm.

Hon har omkring 3,9 miljarder kronor i sin kassa, ett belopp som efter den kommande utdelningen faller till omkring 2,8 miljarder. Men konkurrensen om objekten är stenhård. Ratoschefen pekar på en rekordstor summa investeringsbart kapital hos riskkapitalbolagen och väldigt bra tillgång till bankfinansiering. Hon pekar också på att vinstmultiplarna i samband med transaktioner i noterade bolag har stigit klart mer än för onoterade bolag.

”Det förklarar varför det är en bra marknad för börsintroduktioner. Det är svårt att köpa bolag i den konkurrensen”, säger hon.

Hur ser du på alternativet att lösa in era preferensaktier och säkra en 5-procentig avkastning på närmare 1,5 miljarder kronor av kassan?
”Vi har redan återköpt preferensaktier för nästan 200 miljoner kronor på marknaden. En inlösen av samtliga aktier skulle ske till ett högre pris än vad aktien handlas till, medan inlösenpriset sjunker efter stämman 2017. Så det finns en pay-off att ha hänsyn till om vi väntar.”

Susanna Campbell upprepade Ratos investeringskriterier i samband med kapitalmarknadsdagen. Det handlar bland annat om att man vill ta en ägarandel på minst 20 procent i ett nyförvärv, en storlek på mellan 250 Mkr och 5 miljarder kronor i eget kapital på målbolaget samt ett avkastningsmål på 15–20 procent årligen (IRR).

Tittar ni på mindre bolag för att slippa slåss med andra köpare om objekten?
”Vi tittar på både stora och små bolag men allt annat lika blir det följden av hur konkurrensen ser ut. I större bolag, där en börsnotering kan vara ett alternativ för säljarna, blir det höga priser.”

Vad gäller marknadsläget för innehavsbolagen är huvudspåret att konjunkturen inte ger någon generell medvind i år, medan många av bolagen ändå spås kunna växa genom att de är i nischer med strukturell tillväxt.

Ni klassificerar 59 procent av er portfölj som industribolag. Är det inte för tungt givet en trög industrikonjunktur?
”Det är en ganska trubbig indelning och man måste titta på vilka undersegment bolagen är i. Inom industriområdet är vi väldiversifierade och där ryms exempelvis byggbolaget Hent och optikbolaget Ledil som växer snabbt.”

Tyck till