ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Lugnt inför Fed

Det är överlag dämpade rörelser på finansmarknaderna inför Federal Reserves räntebesked i kväll. Europaräntorna sjunker någon punkt trots att börserna stiger svagt, med stöd av ett högre oljepris. Dollarn handlas stabilt mot euron men överlag lite starkare.

Svenska statspappersräntor är ned någon punkt i längre löptider, med den tioårsräntan 1 punkt ned till 0,64 procent. Den tyska tioårsräntan har samtidigt sjunkit 1 punkt till 0,30 procent.

USA-räntorna visar också begränsade rörelser och den tioåriga statsobligationsräntan handlas stabilt till 1,96 procent, från svensk stängning på tisdagen.

"Fed-mötet är i fokus nu. Vi har sett en starkare dollar när marknaden positionerar sig för en räntehöjning i juni. Vi räknar med att Feds uttalande kommer att vara mer optimistiskt", sade Khoon Goh, senior valutastrateg vid Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, till Bloomberg News.

Alla blickar riktas nu mot Federal Reserves räntebesked klockan 19.00, följt av pressträff med Fed-chefen Janet Yellen en halvtimme efteråt.

De allra flesta bedömare är inställda på att det inte kommer någon ytterligare räntehöjning nu, utan fokus riktas framför allt mot vilka signaler som Fed kommer att ge om framtida räntehöjningar. Vad gäller detta väntas Fed hålla alla dörrar öppna för en höjning vid något av de kommande FOMC-mötena om den ekonomiska utvecklingen fortsätter i positiv riktning och turbulensen på de globala finansmarknaderna inte återkommer.

Analytiker är också inställda på att det kommer höjningar i år, men inte fyra stycken som Fed-ledamöternas ränteprognoser ("dot plot") pekade på i december. De nya prognoserna från Fed-ledamöterna väntas också visa på färre räntehöjningar i år.

"Vi räknar inte med att Fed höjer i dag. I stället kan vi få se att konsensus formas för en nästa räntehöjning i juni. Samtidigt har FOMC:s 'dot plot' fortsatt förväntningar om fyra höjningar i år, vilket verkar överdrivet. Vi kan därför få se att FOMC tar ned antalet förväntade räntehöjningar i 'dot plot' till tre", skriver Rabobank i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

På dagens USA-agenda återfinns också statistik över bostadsbyggande, KPI samt industriproduktion och kapacitetsutnyttjande i februari.

Här hemma visade TNS Sifo Prosperas stora kvartalsvisa enkät på stigande inflationsförväntningar på ett och två års sikt.

De ettåriga inflationsförväntningarna steg till 1,0 procent i mars från 0,9 procent i december medan tvåårsförväntningarna steg till 1,4 från 1,3 procent. De femåriga inflationsförväntningarna, som anses säga mest om förtroende för Riksbankens inflationsmål, låg kvar på 1,8 procent (med tre decimaler steg förväntningarna till 1,797 procent från 1,774).

"Det är positiva data för Riksbankens del. Inflationsförväntningarna är upp någon tiondel på både ett och två års sikt från i december och även förväntningarna på penningmarknaden är upp en knapp tiondel från i februari. Tillsammans med att KPI som kommit in högre än Riksbankens prognos i både januari och februari minskar det sannolikheten för ytterligare penningpolitiska åtgärder", säger Jörgen Kennemar, analytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att sannolikheten för nya räntesänkningar har minskat och om det kommer några nya stimulanser kommer att avgöras av hur kronan utvecklas.

"Man får följa hur kronan utvecklas i förhållande till Riksbankens egen bana. Det är framför allt hastigheten vid en eventuell kronförstärkning man får titta på", säger Jörgen Kennemar.

Löneförväntningarna i Prosperas enkät var stabila på låga nivåer, med fortsatt stora skillnader mellan arbetsgivare och arbetstagare. Med fler decimaler syntes dock även här en marginell uppgång.

Från Storbritannien kom stabil arbetsmarknadsstatistik, med arbetslösheten kvar på tioårslägsta 5,1 procent och där löneökningarna växlade upp lite mer än väntat.

Efter lunch håller Storbritanniens finansminister George Osborne budgettal inför parlamentet.

På valutamarknaden handlas dollarn överlag något starkare inför Federal Reserves räntebesked. Mot yenen har dollarn stärkts till 113:60 från 112:95 på tisdagen. Yenen har i sin tur pressats av att Bank of Japans chef Haruhiko Kuroda sagt att det är att det finns utrymme att sänka styrräntan än längre ned i negativt territorium och att -0,50 procent är tekniskt möjligt.

Kronan har försvagats 1 öre mot dollarn till 8:33 och handlas stabilt till 9:24 mot euron.

USD/SEK 8:3286 (8:3240) Statsobl 2y -0,61 (-0,61)
EUR/SEK 9:2392 (9:2386) Statsobl 10y 0,64 (0,65)
EUR/USD 1:1094 (1:1099) Räntegap/ty 34 (34)
US obl 10y 1,96 (1,96) Tysk obl 10y 0,30 (0,31)
Tyck till