ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Dollarn starkare

USA-räntorna steg några punkter på onsdagen och dollarn stärktes efter att kärninflationen överraskat på uppsidan inför Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen.

Europaräntorna sjönk dock tillbaka något. Europabörserna visade en blandad utveckling vid den svenska räntemarknadens stängning och oljepriset var upp relativt kraftigt.

Svenska statspappersräntor sjönk 1-2 punkter, med tioårsräntan 2 punkter ned till 0,63 procent. Den tyska tioårsräntan sjönk 3 punkter till 0,28 procent.

USA steg räntorna 2-3 punkter och den tioåriga statsobligationsräntan var upp 2 punkter till 1,98 procent, från svensk stängning på tisdagen.

Ränteuppgången kom efter att kärn-KPI i USA överraskat på uppsidan i februari. Kärn-KPI steg 0,3 procent från föregående månad och kärninflationen steg till 2,3 procent från 2,2 procent i januari. För att hitta en högre inflation får man gå tillbaka till hösten 2008.

KPI i USA sjönk som väntat 0,2 procent på månaden och KPI-inflationen sjönk till 1,0 procent från 1,4 procent i januari. Analytiker konstaterade att nedgången berodde mycket på sjunkande energipriser och det som tilldrog sig intresset var just kärninflationen.

"Kärinflationen i USA fortsätter att trenda högre, vilket är förenligt med en ekonomi som är nära full sysselsättning. Dagens KPI-rapport tyder på att marknaderna ser alltför ljust på de amerikanska inflationsriskerna" skrev Nordeas USA-ekonom Johnny Bo Jakobsen i ett marknadsbrev.

Nordea räknar med att inflationen enligt Feds favoritmått kärn-PCE kommer att stiga från dagens 1,7 procent till målet på 2 procent redan i höst. Detta skulle vara två år tidigare än Feds egen prognos.

Johnny Bo Jakobsen tillade att han väntar sig ganska hökaktiga signaler från Fed vid kvällens räntebesked, där dörren öppnas för en ny höjning i april eller juni.

Bland annan USA-statistik kan nämnas att bostadsbyggandet steg mer än väntat och att produktionen i tillverkningsindustrin steg för andra månaden i rad i februari. Totalt sjönk industriproduktionen, med utvinning som sänke.

Allt intresse riktas nu mot Federal Reserves räntebesked klockan 19.00 på onsdagskvällen, följt av pressträff med Fed-chefen Janet Yellen en halvtimme efteråt.

De allra flesta bedömare är inställda på att det inte kommer någon ytterligare räntehöjning nu, utan fokus riktas framför allt mot vilka signaler som Fed kommer att ge om framtida räntehöjningar. Vad gäller detta väntas Fed hålla dörren öppen för en höjning vid något av de kommande FOMC-mötena.

Analytiker är också inställda på att det kommer räntehöjningar i år, men inte fyra stycken som Fed-ledamöternas ränteprognoser ("dot plot") pekade på i december. De nya prognoserna från Fed-ledamöterna väntas också visa på färre räntehöjningar i år.

"Vi räknar inte med att Fed höjer i dag. I stället kan vi få se att konsensus formas för en nästa räntehöjning i juni. Samtidigt har FOMC:s 'dot plot' fortsatt förväntningar om fyra höjningar i år, vilket verkar överdrivet. Vi kan därför få se att FOMC tar ned antalet förväntade räntehöjningar i 'dot plot' till tre", skrev Rabobank i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

Här hemma visade TNS Sifo Prosperas stora kvartalsvisa enkät på stigande inflationsförväntningar på ett och två års sikt.

"Tillsammans med att KPI som kommit in högre än Riksbankens prognos i både januari och februari minskar det sannolikheten för ytterligare penningpolitiska åtgärder", sa Jörgen Kennemar, analytiker vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbritanniens finansminister George Osborne meddelade att BNP-prognosen för i år skrivs ned till 2,0 procent från tidigare 2,4 procent. Samtidigt kommer bolagsskatten att sänkas snabbare än tidigare tänkt och Storbritannien ska oväntat införa en sockerskatt på läsk.

Från Storbritannien kom också stabil arbetsmarknadsstatistik, med arbetslösheten kvar på tioårslägsta 5,1 procent och löneökningar som växlade upp lite mer än väntat.

På valutamarknaden stärktes dollarn och gick bland annat till 1,107 mot euron från 1,110 på tisdagen.

Mot yenen stärktes dollarn till 113,70 från 112,95 på tisdagen. Yenen tyngdes av att Bank of Japans chef Haruhiko Kuroda sagt att det finns utrymme att sänka styrräntan än längre ned i negativt territorium och att -0,50 procent är tekniskt möjligt.

Kronan försvagades 2 öre mot dollarn till 8,34 och stärktes 1 öre mot euron till 8,23.

Tyck till